sobota, 16 maja 2020

Pasta na kanapki z tuńczyka i kaszy jaglanej




Składniki:

1 puszka tuńczyka w kawałkach
100 g kaszy jaglanej
2 marchewki
1 cebula
500 g passaty pomidorowej lub domowego przecieru 
2 łyżki oleju
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
sól



Sposób wykonania:

Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy około 300 ml wrzątku i pozostawiamy na 10 minut. Po tym  czasie przekładamy kaszę na sitko i przelewamy ją zimną wodą. Opłukaną kaszę przekładamy z powrotem do garnka, zalewamy szklanką gorącej wody, solimy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 10 minut. 
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy do momentu aż zacznie się szklić. Dodajemy marchew i dalej podgrzewamy aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy passatę, odsączonego z zalewy tuńczyka, ugotowaną kaszę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Pastę studzimy, przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...