piątek, maja 15, 2020

Udka po szatańsku


Udka po szatańsku

Propozycja na niedzielny obiad, delikatne, soczyste mięso z kurczaka w pikantnej aromatycznej przyprawie o intensywnym smaku



Składniki:
·       5 udek z kurczaka
·       Cebula
·       Papryka czerwona
·       Papryka żółta
·       ½ szk. śmietany 18%
·       Sól
·        3 łyżki Curry
·       Szczypta czosnku
·       1 łyżka kurkumy
·       Szczypta imbiru
Sposób przygotowania:
1.  Udka myjemy, dzielimy na połowy, wsypujemy sól oraz 2 łyżki curry i dokładnie mieszamy, żeby mięso było całe w przyprawie


2.  Układamy na blaszce w woreczku do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C

3.  Po upieczeniu układamy w naczyniu
4.  Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju

5.  Do cebuli dodajemy czosnek oraz pokrojone w paseczki papryki

6.  Podlewamy szklanką wody, wsypujemy kurkumę oraz 1 łyżkę curry i szczyptę imbiru

7.  Pod koniec prużenia wlewamy śmietanę, chwilkę gotujemy i polewamy sosem udka









8.  Danie gotowe
9.  Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz