Kiszona młoda kapusta

pokrojona-kapusta-z-marchewka-w-sloiku

Kiszona młoda kapusta, to prawdziwy rarytas. Smakuje zupełnie inaczej, niż ta klasyczna. Jest bardziej delikatna i aromatyczna. Jej młode listki są duże smaczniejsze, niż te dojrzałe.  A maj to właśnie najlepszy miesiąc na młodą kapustę. 
Serdecznie Was zachęcam do jej przygotowania, może jest trochę pracochłonna, ale za to pyszna no i bardzo zdrowa. Czas kiszenia jest zależny od temperatury otoczenia, warto więc po 3-4 dniach sprawdzić czy jej kwaśność jest już odpowiednia.

Kulinarne inspiracje


Na blogu znajdziecie też inne przepisy na kiszonki:



Kiszona młoda kapusta

Czas przygotowania: 30 minut + czas kiszenia
Składniki:

  • 1000 g poszatkowanej młodej kapusty
  • 1 łyżeczki soli niejodowanej
  • 1 marchewka


Wykonanie:

Marchewkę ścieramy na grubej tarce warzywnej. Wraz z solą i kapustą wrzucamy ją do dużej miski. Dokładnie mieszamy, a następnie zgniatamy rękoma. Zostawiamy na 60 minut.
W międzyczasie wyparzamy naczynie (garnek gliniany lub słoik), w którym będziemy kisić kapustę. Układamy w nim warstwę warzyw, ugniatamy je drewnianą pałką, aż puszczą sok. I tak sukcesywnie, aż do końca. 
Kapustę obciążamy słoikiem, tak aby na powierzchni znajdował się sok. Kapusta nie może pływać poi powierzchni, bo spleśnieje. 
Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy na 3-4 dni. Dobrze jest ustawić je na talerzu, bo gdy kapusta zacznie fermentować, może kipieć. Po tym czasie sprawdzamy czy kapusta jest już odpowiednio kwaśna.

1 marchewka

Komentarze