Ciasto z truskawkami i budyniową pianką

4.5/5 (312 ocen)
ciasto z truskawkami przepis

Ciasto z truskawkami i budyniową pianką to jeden z moich ulubionych, wakacyjnych wypieków! Kruche ciasto maślane z dodatkiem puszystej pianki budyniowej i soczyste truskawki… Coś pysznego!

Bardzo lubię gdy ciasto z truskawkami jest nie za słodkie, ponieważ soczyste truskawki już same w sobie nadają wystarczającej słodyczy. Zamiast wspomnianych truskawek możesz użyć maliny, brzoskwinie czy borówki.

Przepis na: Ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki lub tortowej pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub malinowego (łącznie 80 g)
  • 1/3 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • 250 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia
Wyślij emailem

Jak zrobić ciasto z truskawkami?


Krok 1

kruche ciasto

Jajka wyciągamy przynajmniej dwie godziny szybciej z lodówki!

Zagniatamy kruche ciasto ze wszystkich składników. Dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, wkładamy do zamrażalnika na 30-60 minut.


Krok 2

Foremkę smarujemy tłuszczem. Na spodzie foremki zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównujemy ręką. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm (może być też o średnicy 24 cm, wtedy będzie ciasto nieco wyższe).


Krok 3

pianka budyniowa

W tym czasie zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno przez około 4-5 minut, wsypywać stopniowo drobny cukier po 1 łyżce, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypać proszek budyniowy i powoli wlać olej. Całość mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki.


Krok 4

pianka budyniowa

Na podpieczony i lekko przestygnięty spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać pokrojone truskawki.


Krok 5

kruche ciasto

Na truskawki zetrzeć na tarce mniejszą część zimnego ciasta. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasto najpierw przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, później studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimne ciasto oprószyć lekko cukrem pudrem.


ciasto z truskawkami

ciasto z truskawkami

ciasto truskawkowe

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 312

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
32 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
4 miesięcy temu

Ciasto, które często u mnie gości. Ciasto kruche pyszne bardzo maślane i ta pianka z białek bardzo dobra. Każdy jak się pyta co to za masa to jest w szoku,ze bialka moga tak smakowac i tworzyc ” mase”. Polecam

Sylwia
Sylwia
9 miesięcy temu

Ile ml ma u Pani szklanka?

Dorota
Dorota
10 miesięcy temu

Pyszne jak zawsze

Ewelina
Ewelina
10 miesięcy temu

W przepisie wszystko jasno opisane krok po kroku. Ciasto lekkie. Piana nie opadła 😉 , wszystkim bardzo smakowało.

20230618_173146.jpg
Magdalena
Magdalena
10 miesięcy temu

Ciasto przepyszne, robiłam dwa razy zgodnie z opisem,nie wyciągałam z piekarnika i studzilam później w uchylonym,dobrze ubiłam białka,wszystko pięknie urosło i równie pięknie opadło. Pianka nie jest pianka.smak wspaniały tylko wygląd średni:/

Barbara
Barbara
10 miesięcy temu

Dzisiaj zrobiłam to ciasto.
Wyszło przepyszne, ale niestety pianka opadła. Dlaczego mogło się tak stać ?

Oliwia
Oliwia
11 miesięcy temu

Przepis napisami jakby się chciało a nie mogło. Tak od czapy, zawsze mi wychodzą placki ten nie bo przepis nie jest napisany dokładnie tylko na odwal sie

Maria
Maria
10 miesięcy temu

Nie wiem po co olej do piany. Może dlatego opada.

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Ile czasu ubijać każdą łyżkę cukru z pianą?

Marlena
Marlena
1 rok temu

W piecu mega wysoki później zrobił się placek 🙁

Iza
Iza
1 rok temu

A ni ta pianka opadła po wyciągnięciu z piekarnika

Malwina
Malwina
1 rok temu

Wypróbowałam przepis:) W smaku rewelacja! Jednak budyniowa pianka u mnie ma raczej ściętą konsystencję, czy wie Pani jaki mógłby być tego powód? Wszystkie kroki wykonała wg przepisu:) Pozdrawiam

Dominika
Dominika
1 rok temu

O, wypróbuję jutro przepis…chodzi za mną jeszcze taki, ale z rabarbarem

Asia
Asia
1 rok temu

Czy robił ktoś z mrożonych owoców?

Maria Znikoma
Maria Znikoma
2 lat temu

uwielbiam. jeste perfekcyjnie lekkie i delikatne 🙂

Ewka
Ewka
3 lat temu

Właśnie upiekłam z malinami i wiśniami, wyszło super kruche. Zrobiłam w blaszce 24×32 ciasto leżało przez noc w zamrażalce. Polecam pyszne

Justyna Sylwestrzak-Grzyb
Justyna Sylwestrzak-Grzyb
3 lat temu

Jakie ustawienie piekarnika termoobieg czy góra dół?

Maria Znikoma
Maria Znikoma
2 lat temu

ja robię bez termoobiegu

Alicja Malinowska
Alicja Malinowska
3 lat temu

robiłam takie samo z malinami – smak nieziemski! bardzo lekkie 🙂