maja 11, 2020

Szakszuka ze szparagami. Pomysł na wiosenne śniadanie!


Szakszuka to jedno z tych dań, które pojawia się u nas średnio raz na dwa tygodnie lub częściej, pewnie dlatego, że jestem jajkożercą. Bez jajek żyć nie potrafię, ale w tym wydaniu jajka są wyborne i sycące. W gruncie rzeczy takie śniadanie może też pełnić rolę, lunchu lub nawet obiadu. Jest sycące i przepyszne. Szakszuka czyli jajka gotowane w pomidorach z różnymi dodatkami, to danie idealne na tzw. czyszczenie lodówki. Jajka łączą się super z wieloma składnikami i tutaj możecie wykorzystać, wiele warzyw i swoich ulubionych smaków.
U mnie sezon na szparagi ruszył pełną parą co oznacza jedno: jem je co najmniej dwa razy dziennie ;-), czekam na ten czas cały rok. Kocham szparagi! Większość osób teraz zadowala się rabarbarem lub truskawkami, ale ja czekam wciąż na te nasze polskie z gruntu, a zachwycam się szparagami.
Moje ukochane to zielone, jakoś z białymi tak średnio mi po drodze ;-).

  




PRZEPIS NA SZAKSZUKĘ ZE SZPARAGAMI:


- 1 duży pomidor malinowy 
- dymka z cebulką
- około 8-10 szparagów zielonych
- 4 jajka
- 1 czubata łyżka pasta pomidorowa (może być passatta lub koncentrat pomidorowy)
- przyprawy np. czosnek, papryka słodka, chilli, sól, pieprz
- masło/ oliwa
*pesto

Na maśle i oliwie podsmażam cebulkę, pomidora malinowego (był wielki) pokrojonego w kostkę. Całość duszę chwilkę.
Obieram szparagi, odcinam końcówki, jeśli są łykowate, obieram ze skórki.
Kroje na małe kawałeczki takie około 1,5-2 cm.
Dodaje na patelnię i dolewam 100 ml wody, przyprawy i całość duszę, aby szparagi się podgotowały, jak zdecydowana część płynu odparuje dodaje pastę pomidorową, mieszam całość.
Robię łyżką 4 dziurki i wbijam jajka.
Przykrywam pokrywką i duszę około 3 minuty, tak aby jajka się ugotowały, ale żółtka były płynne.
Całość posypuje dymką i polewam pesto!

U mnie dzisiaj pesto: natka pietruszki, koperek, lubczyk, olej z orzecha włoskiego, lnianki i czosnku. 



Gotowe!

Wypróbuj również inne pomysły na śniadania znajdziesz je w zakładce ŚNIADANKO

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI