Roladki schabowe ze szparagami FIT

Sezon na szparagi w pełni, dlatego będę zachęcać Was, by po nie sięgać. Ku mojemu zdziwieniu na moim blogu możecie znaleźć tylko 3 przepisy z ich wykorzystaniem. Postanowiłam więc, że muszę trochę to nadrobić, gdyż szparagi są tego warte! Wczoraj pojawiła się frittata z ich wykorzystaniem, ale polecam Wam również cytrynowe risotto ze szparagami i krewetkami oraz pieczone szparagi w szynce Crudo z jajkiem w koszulce i pieczonymi ziemniakami. Mniam! Przygotowanie szparagów jest niezwykle proste, dlatego warto włączyć je do codziennej diety nawet w ich najprostszej wersji. Na moim Instagramie w Stories znajdziecie również przepis na szparagi z grilla 🙂
Przy podziale na 5 porcji, jedna roladka to około 135 kcal, B: 21,1g, T: 3,6g, W: 4,6g.

Składniki na 3-5 porcji:
– 500g zielonych szparagów (15 sztuk)
– 360g schabu wieprzowego (5 plastrów)
– 1/2 łyżki oleju
– 5 łyżeczek musztardy czeskiej
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
Dodatkowo polecam: ugotowane młode ziemniaczki z jogurtem i koperkiem, domowe ogórki małosolne

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W miseczce mieszamy musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i oregano. Szparagi myjemy i odłamujemy im zdrewniałe końcówki. Jeżeli mamy schab w całości – kroimy go na 5 równych plastrów. Z plastrów usuwamy ewentualne białe błonki i rozklepujemy je jak najcieniej. Każdy smarujemy musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kładziemy po 3 szparagi i ciasno zawijamy (możemy spiąć wykałaczką). Roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy 10 minut. Podajemy z młodymi ziemniaczkami, jogurtem, koperkiem i ogórkiem małosolnym.
Smacznego!

Dodaj komentarz