Sałatka z łososiem i fetą

Lekka prosta sałatka z wędzonym łososiem i mieszanką sałat. Szybko się ją przygotowuje i równie szybko znika z talerza👍 Smaczna i zdrowa!😉 Do zjedzenia na przekąskę, lekki obiad lub kolację. Można zabrać ją do przegryzienia w pracy lub zaserwować na romantycznej randce. Świetnie smakuje z pieczywem czosnkowym, bagietką lub grzankami. Poniżej podałam składniki na porcję dla 2 osób – jeżeli potrzebujesz więcej, proporcjonalnie zwiększ ilość składników😉

 

 

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g mixu sałat (może być też sałata rzymska lub lodowa)
  • 70-80 g łososia wędzonego
  • 70 g sera feta
  • pół papryki czerwonej
  • świeży nieduży ogórek

Sos:

  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • mała łyżeczka płynnego miodu
  • mała łyżeczka musztardy np sarepskiej, miodowej, stołowej
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

 

Polecam 3 sposoby na podanie sałatki – możesz przygotować porcje dla każdego na oddzielnych talerzach, na jednym większym półmisku lub wymieszać wszystkie składniki w dużej salaterce. Zacznij od pokrojenia w kostkę papryki, ogórka i sera. Łososia podziel na mniejsze kawałki. Na półmisku połóż mix sałat, a na nim rozłóż pozostałe składniki – paprykę, ogórek, fetę i łososia. W miseczce wymieszaj składniki na sos. Polej nim sałatkę tuż przed podaniem, ponieważ sałata po połączeniu z sosem powolutku zacznie klapnąć (nie straci na smaku, a jedynie wygląd stanie się mniej apetyczny). Po wierzchu dodatkowo posyp szczyptą ziół prowansalskich.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *