Gulasz z dzika – myśliwski

Dziczyzna to aromatyczne, szlachetne i bardzo wykwintne mięso, niegdyś nieodłączny element polskiej kuchni. Na szczęście cieszy się coraz większą popularnością i słusznie, bo jest bardzo zdrowe. Walory zdrowotne dziczyzny wynikają z diety dzikich zwierząt. Zwierzyna łowna żywi się roślinami, które oferuje im natura, a mięso wolne jest od antybiotyków i substancji chemicznych dodawanych do paszy.

Ponadto jest mięsem chudym i zawiera dużo więcej białka bogatego w aminokwasy egzogenne (których nie wytwarza nasz organizm) niż wieprzowina i drób.

Obfituje w witaminy, zwłaszcza z grupy B, minerały jak: wapń, fosfor, magnez i łatwo przyswajalne żelazo.
Dzisiejszy gulasz przygotowałam z szynki dzika. Wcześniej wymoczyłam mięso w maślance, następnie przez 1 noc w marynacie z przyprawami. Tak przygotowane mięso dusiłam z suszonymi borowikami na koniec dodałam pokrojonego kiszonego ogórka. Zachwycający smak, polecam!

Składniki:

  • 600 g szynki z dzika
  • 1-2 szklanki maślanki
  • sól, pieprz
  • ziele jałowca
  • słodka, ostra papryka
  • czosnek, imbir
  • listek laurowy
  • smalec
  • 2 garście suszonych borowików
  • 2-3 ogórki kiszone
  • boczek – opcjonalnie
  • 2-3 łyżki mąki

Przygotowanie:

  • mięso zalać maślanką tak, by je przykryć i na 2-3 dni pozostawić w lodówce. Kilka razy obrócić.
  • po wyjęciu z zalewy mięso osuszyć, pokroić w kostkę, natrzeć przyprawami i ponownie zostawić w lodówce, najlepiej na całą noc
  • grzyby namoczyć w gorącej wodzie
  • mięso obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym smalcu do zrumienienia. Jeśli używasz to razem z wędzonym boczkiem
  • mięso umieścić w rondlu, dodać grzyby i wodę z moczenia z grzybów (wlać przez sitko). Ewentualnie podlać dodatkowo wodą, tak by mięso było przykryte. Dodać listek laurowy i dusić do miękkości 1, 5 godziny
  • na koniec dodać pocięte w słupki kiszone ogórki

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *