maja 07, 2020

Aromatyczny schab z wiosennymi warzywami




Dzisiaj mam dla Was pyszne wiosenno-letnie danie, które wprawdzie możecie przygotować na grillu, ale ja zachęcam do pozostania w domu i wykorzystania patelni oraz piekarnika :)
Soczyste "steki" schabowe doprawiłam czosnkiem i tymiankiem a charakterystycznego smaku nabrały dzięki przyprawie w płynie Vegeta Natur, która bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Nie znajdziecie w niej glutaminianu sodu, sztucznych barwników i aromatów. Zawiera aromatyczny ekstrakt lubczyka i sól morską. 

Składniki:
(3 porcje)

Sos chrzanowy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Oraz
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • 250 g zielonych szparagów
  • 1/2 ogórka
  • kilka rzodkiewek
  • 9 szt. ziemniaków wczesnych
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka koperku

Porcje schabów rozklep tępą stroną noża lub tasaka. Do miski wlej przyprawę w płynie, oliwę, dodaj tymianek, pieprz i przeciśnięty czosnek. Wymieszaj, włóż mięso i dokładnie obtocz go w marynacie. Odstaw na 2 godziny do lodówki.

Składniki na sos chrzanowy wymieszaj w miseczce, dopraw solą i pieprzem.

Szparagi gotuj w lekko osolonej i posłodzonej wodzie około 4-5 minut.

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Ziemniaczki wyszoruj szczoteczką, ugotuj w osolonej wodzie.

Schaby kładź na rozgrzaną patelnię grillową (lub zwykłą), zrumień z obu stron. Przełóż na blaszkę. Ugotowane ziemniaki przekrój na pół, polej roztopionym masłem. Połóż obok schabów. Wstaw do piekarnika i piecz 13-15 minut.

Na talerzach rozłóż porwane liście sałaty, plasterki ogórka i rzodkiewki, kawałki szparagów i ziemniaki. Posyp wszystko koperkiem i skrop oliwą. Na wierzch połóż porcje schabów. Podawaj z sosem chrzanowym. I smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz