Rogaliki maślane



Dzień dobry :-) Poniedziałek witamy przepisem na pyszne maślane rogaliki. Idealne na śniadanie na wytrawnie i do dżemu, czy kremu typu nutella. Mięciutkie, puszyste, są naprawdę super. Przepis znalazłam na blogu moje wypieki . Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) 

Składniki na 12 rogalików:

  • 580 g mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 ml letniego mleka
  • 70 g masła
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g suszonych


Dodatkowo:

  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • coś do posypania rogalików (mak, sezam) ja nie dałam nic


1. Jeśli rogaliki robimy ze świeżymi drożdżami, to najpierw musimy zrobić rozczyn: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 1/4 szklanki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Wszystko mieszamy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże ruszyły. Masło roztapiamy i studzimy, mleko podgrzewamy.
2. Na stolnicę lub do misy miksera dajemy pozostałe składniki. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy tłuszcz. Po wyrobieniu nakrywamy ściereczką i dostawiamy na 1,5 godziny.
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części. Z których formujemy kulki. Każdą z nich rozwałkować na owalny placuszek o długości około 20 cm. Wcześniej roztopić 50 g masła. wystudzić. Za pomocą pędzelka każdy placuszek smarujemy niewielką ilością masła i zawijamy w rulonik jak naleśnika, wzdłuż krótszego boku. Po zawinięciu uformować rogalika.   
4. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja ułożyłam na blaszce 6 a pozostałe 6 na desce obsypanej mąką, ponieważ rogaliki dość sporo rosną podczas pieczenia) i nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. 
5. Po tym czasie w miseczce roztrzepać jajko i posmarować wierzch rogalików, które będziemy piekli. Możemy je też posypać makiem lub sezamem.
6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy nasze rogaliki około 20-25 minut. Rogaliki powinny ładnie się zarumienić. Rogaliki studzimy na kratce. Smacznego :-)






16 komentarzy:

  1. bardzo lubię, z dżemem! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I na pewno smaczne ;) Tata zjadł by z masłekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie! Uwielbiam takie rogaliki, najlepiej na słodko! :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłoby się, oj zjadło gdyby ktoś upiekł...

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm uwielbiam takie klimaty i do tego jak mówisz Nutella i jakaś super herbatka i można zacząć dzień na słodko! A ja mam ostatnio taką ochotę na słodkie, że szok!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam rogaliki maślane. Uwielbiam jeść je nawet same :D

    OdpowiedzUsuń
  7. musze w końcu zorbić takie cuda ;D mąż się zakoczy :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają pysznie, przy moich łasuchach moment i by ich nie było :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż mi się przypomniało dzieciństwo. Zajadałam się takimi rogalikami u babci :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają pięknie! Ostatnio, jak większość ludzi zapewne, sporo wypiekam, z chęcią schrupię takie rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Biorę przepis ale kiedy ja to zrobię to nie wiem hehe

    OdpowiedzUsuń
  12. Ładne :). Jak puszyste, to przydałoby się zdjęcie przekrojonego rogalika.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger