wtorek, 5 maja 2020

Rolada szpinakowa z łososiem



Kiedyś ten przepis publikowałam już na blogu, jednakże na potrzeby portalu Kobiecych Inspiracji,
musiałam oddzielić go od innej treści posta niezwiązanego z kulinariami.
Dlatego ponownie pojawia się tutaj:))

Potrzebujemy:
1 opakowanie mrożonego szpinaku 
200 g łososia wędzonego w plastrach
3 serki Almette śmietankowe 
1 łyżka masła
6 ząbków czosnku - 3 do masy i 3 do serka
1-2 łyżki mąki pszennej
4 żółtka i 4 białka 
sól, pieprz do smaku

Na patelni podsmażamy szpinak z masłem i czosnkiem, solimy i pieprzymy do smaku.
Gdy szpinak odparuje studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku i mieszamy.


Ubijamy na sztywno pianę z 4 białek i delikatnie łączymy ze szpinakiem,
 dosypujemy mąkę i mieszamy.


Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na to wylewamy przygotowaną mieszaninę.

Pieczemy w piekarniku 20 - 30 minut w 190 st.
Przestygnięty placek smarujemy serkiem.



Na to układamy łososia, tak by pokrył całość.


Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię spożywczą.


Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Kroimy w plastry i podajemy. 


W internecie znajdziecie setki przepisów podobnej treści,
sama też po raz pierwszy robiłam wg jednego z nich,
natomiast teraz często robię go po swojemu.
Lubię eksperymentować, zmieniać smaki - 
na przykład czosnek zastępować tartym chrzanem, 
lub też i nie dodawać ani czosnku ani chrzanu,
a tylko przyprawy,
łosoś zastąpić np. wędzoną makrelą lub inną rybą,
nawet serki mogę użyć zupełnie inne;
sposobów na urozmaicenie jest sporo,
wszystko zależy od naszej inwencji twórczej:))

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Dużo pracy, ale roladki wyglądają bardzo apetycznie i dekoracyjnie.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam takie roladki. Warto się potrudzić bo smak jest wyśmienity. Czosnku nie dodaję do serka, tylko do szpinaku ale jak piszesz warto zawsze coś zmienić. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowity przepis, Małgosiu :-)
    Serdeczności ♥

    OdpowiedzUsuń