kwietnia 15, 2020

Ratatouille

ratatouille
Ratatouille to francuski gulasz warzywny z cukinii, bakłażana, pomidorów i papryki z cebulą. Danie które można zjeść z bagietką lub ryżem, makaronem. Może też stanowić dodatek do mięs, chociaż ja lubię je jeść samodzielnie. Sekretem aromatycznego ratatouille jest to, żeby każde warzywo smażyć osobno, wtedy zachowuję najwięcej smaku i potem na końcu podduszone razem robią prawdziwą bombę smakową. Ja dodatkowo paprykę piekę w piekarniku, bo nie lubię jej wersji smażonej a potem duszonej. Gdybyście mieli ochotę na coś lżejszego po Świętach - będzie w sam raz;0

Ratatouille

Składniki:
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 cukinie
2 bakłażany
2 papryki (może być żółta i czerwona albo dowolnego koloru)
2 puszki pomidorów krojonych
garść bazylii
2 łyżki octu balsamicznego
oliwa do pieczenia,smażenia
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku

Bakłażana pokroić w plastry, każdy plaser posolić z obu stron i odstawić na 30 minut, po czym wytrzeć każdy plaster z wody i pokroić w kostkę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni z funkcją grilla, papryki pozbawić gniazd nasiennych ułożyć na blasze do pieczenia i piec aż skórka sczernieje przewracając w trakcie pieczenia. Przełożyć do torby foliowej albo plastikowego, zamykanego pudełka.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać.
Cukinię pokroić w półplasterki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, smażyć ok 15 minut mieszając aż zbrązowieje, dodać  szczyptę soli i 1 łyżkę octu balsamicznego i pół łyżki cukru, wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty, przełożyć do garnka, na patelnie wylać kilka łyżek wody, wymieszać z sokami z patelni, przelać do garnka.
Ponownie rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić czosnek,smażyć 1 minute, dodać cukinię i podsmażyć a dużym ogniu aż cukinia się lekko zezłoci, przełożyć do cebuli.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i dodać bakłażana, smażyć mieszając ok 10 minut aż bakłażan będzie rumiany, przełożyć do warzyw, dodać pomidory, wstawić na ogień.
Paprykę obrać ze skórki, pokroić w paski dodać do warzyw, dorzucić porwaną bazylię, i dusić ok 15 minut, posolić i popieprzyć, dodać drugą łyżkę octu balsamicznego.
Podawać z bagietką, ryżem albo makaronem.
ratatouille



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger