Kiszone szparagi świetnie pasują do sałatek (na przykład tej – link), sosów i wielu innych dań. Dzięki delikatnie słodkiej zalewie uzyskamy świetny smak.
Przepis jest bardzo prosty – wystarczy ułożyć składniki w słoiku, dodać sól, słodki syrop, zalać wrzątkiem i zakrecić!
Przepis na kiszone szparagi
składniki
- 0,5 kg szparagów, najlepiej zielonych (będą smaczniejsze)
- 1 ząbek czosnku
Zalewa (na 1 mały słoik):
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub syropu klonowego
- woda
przygotowanie
- Jeśli używasz zielonych szparagów, odetnij twardą końcówkę (ok. ⅓ długości), a białe obierz ze zdrewniałej skórki. Następnie szparagi umyj.
- Na dno czystego i suchego słoika daj obrany ząbek czosnku. Możesz również dodać np. koper (najlepiej świeże kwiatowe koszyczki, ewentualnie ⅓ łyżeczki suszonych ziaren kopru), liść botwinki, chrzan, gorczycę – wybierz takie dodatki, które lubisz.
- Szparagi ułóż w słoiku dość ciasno. Jeśli szparagi są zbyt długie, skróć je lub pokrój na małe kawałki.
- Wierzch posyp solą i polej syropem, a następnie zalej wrzątkiem. Słoiki zakręć szczelnie i odstaw na 5 – 10 dni (w temperaturze pokojowej).
- Kiszone szparagi możesz użyć do wielu dań – np. sosów, sałatek, czy kanapek. Polecam przygotować sałatkę makaronową z pysznym dressingiem – tutaj link: https://viagusto.pl/salatka-z-makaronem-kiszonymi-szparagami-rzodkiewka-cukinia-i-dressingiem/.
Sprawdź inne przepisy na przetwory – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Najszybsza i najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej
- Termosy obiadowe długo trzymające ciepło! Termosy N’OVEEN
- 30 przepisów na desery i ciasta z galaretką
- Przepis na 20 naleśników
- Garnek tytanowy – 3 najważniejsze cechy i korzyści tego naczynia kuchennego
- Jak zastąpić śmietanę w zupie? Użyj tego składnika, a nie pożałujesz!
1 komentarzy
[…] […]