Razowa tarta rustykalna – galette z rabarbarem FIT

Wydaje mi się, że prościej się już nie da! Pełnoziarnisty spód, erytrol zamiast cukru, minimum składników, a maksimum smaku. W dodatku nie potrzebujecie żadnej formy na ciasto. Parę chwil w kuchni i w trymiga uzyskujemy idealny deser z cudownym rabarbarem, którego coraz więcej w pobliskich warzywniakach. Banalny spód, który nie wymaga chłodzenia, a którego wałkowanie nie sprawia trudności, to coś co uwielbiam. Dlatego tarta ta wyjdzie idealna nawet osobom, które mają dwie lewe ręce w kuchni. Co więcej, tarta nie wychodzi sucha, dzięki użyciu skrobi ziemniaczanej, która sprawia, że rabarbar zawieszony jest w delikatnym kisielu ze swojego soku. Poezja! Nie czekajcie dłużej, tylko zapiszcie ten przepis i wykorzystajcie go jeszcze w tym tygodniu! 🙂
Całe ciasto ma ok. 1649kcal. Przy podziale na 10 kawałków, jeden ma około 165kcal, B: 4,1g, T: 9,3g, W: 16,1g.

Składniki na ciasto o średnicy 24cm:
– 4 łodygi rabarbaru
– 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 120g erytrolu
– 100g masła
– 1 jajko
– 30g skrobi ziemniaczanej
– kilka kropli soku z pomarańczy

Rabarbar siekamy na centymetrowe kawałki. Zagotowujemy wodę i wrzucamy rabarbar, gotując 2 minuty. Wyjmujemy i odcedzamy. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni. Mąkę przesiewamy, łączymy z 60g erytrolu i masłem pokrojonym na kawałki. Ciasto wyrabiamy tak, by przypominało kruszonkę. Dodajemy jajko i wyrabiamy na jednolitą zwartą masę (jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy jeszcze jedno jajko). Ciasto przekładamy na papier do pieczenia i rozwałkowujemy na kształt koła. Ostudzony rabarbar obsypujemy 60g erytrolu i 30g skrobi ziemniaczanej, mieszamy i przekładamy na środek ciasta, skrapiamy sokiem z pomarańczy. Brzegi zawijamy do wnętrza tarty i lekko dociskamy (podnosząc papier do pieczenia). Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Studzimy i przed podaniem posypujemy erytrolem w pudrze.
Smacznego!

Dodaj komentarz