Szaszłyki warzywne - zdrowsza wersja grilla

     Sezon grillowy czas zacząć, gdyż zbliża się tak zwany długi weekend majowy. Tylko, że w tym roku jest naprawdę krótki a poza tym wiadomo - wirus panujący na świecie. Dlatego teraz szczególnie powinniśmy zadbać o naszą odporność i wzmacniać ją zdrową dietą. Warto jeść dużo warzyw a tradycyjną kiełbaskę czy karkówkę urozmaicić kolorową, pyszna porcją warzyw.  Dobrze przyprawione i wcześniej zamarynowane warzywne szaszłyki są znakomite na grilla. Zjedzcie 2-3 takie szaszłyki a do tego jedną porcję mięsa (jeśli nie możecie się oprzeć) a będzie to zdrowsza - fit wersja grilla ;)



 Składniki: (na 5 szaszłyków)
  • 10 pieczarek
  • mała cukinia
  • pól papryki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • zioła włoskie (rozmaryn, tymianek, cząber, estragon, bazylia, papryka słodka)
  • lub własna mieszanka przyprawy grillowej
  • oliwa
  • patyczki do szaszłyków

Wykonanie:

Wszystkie warzywa myjemy. Cukinie kroimy na grubsze talarki. Większe ogonki od pieczarek urywamy. Paprykę kroimy na szerokie paski.

Przygotowane warzywa nabijamy na patyczki tak aby pomidorki raczej znalazły się w środku. Papryka na końcach dobrze trzyma całość w ryzach :)

Układamy szaszłyki w prostokątnym naczyniu i polewamy oliwą oraz posypujemy przyprawami. Marynujemy co najmniej 2 godziny w lodówce a następnie grillujemy :)

Komentarze