Potrawka chińska z tofu i makaronem ryżowym

     Dawniej nie lubiłam tak zwanych warzyw chińskich. Słyszałam taka teorię, że nasze smaki zmieniają się co 7 lat. Chyba jest coś w tym prawdy bo teraz warzywa chińskie i ogólnie dania chińskie mi zasmakowały.
     Generalnie nie lubię w mojej kuchni używać mrożonych warzyw. Uważam, że nie smakują tak jak świeże. Jednak warzywa chińskie są wyjątkiem. Zachowują swoja chrupkość a smak i tak podkręcamy ziołami i sosem sojowym.



 Składniki:
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • opakowanie mrożonych warzyw chińskich (450 g)
  • mała cebula 
  • łyżka masła klarowanego
  • kostka tofu
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka oliwy
  • po szczypcie: kurkumy, imbiru, kminu rzymskiego, cynamonu oraz chilli lub ostrej papryki) 
  • świeża kolendra (opcjonalnie)
  • sól, pieprz 

Wykonanie:

Tofu kroimy w kosteczkę i marynujemy w oliwie, sosie sojowym, soli i pieprzu. Następnie podsmażamy na patelni (możemy również upiec w piekarniku). Zdejmujemy z patelni.

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na głębokiej patelni roztapiamy masło klarowane i wrzucamy cebulę. Podsmażamy aż się zeszkli i wrzucamy warzywa chińskie. Dodajmy wszystkie przyprawy i smażymy ok 10 minut. Pod koniec smażenia dodajemy tofu.

W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Makaron możemy dodać do warzyw i wszystko razem wymieszać lub wykładamy na talerz a na makaron nasze warzywa z dodatkiem tofu.

Smacznego :)













Komentarze