Marynata do karkówki z grilla – 2 sprawdzone przepisy!

4.7/5 (257 ocen)
marynata do karkówki przepis

Sporo osób zaczęło właśnie domowe grillowanie, więc stwierdziłam, że brakuje na blogu wpisu dotyczącego marynat do mięs z grilla. To właśnie one sprawiają, że mięso wychodzi bardzo soczyste, aromatyczne i pełne smaku. Najpierw miała powstać tylko jedna marynata do karkówki z grilla… Jednak stwierdziłam, że przecież mam dwa sprawdzone i bardzo uniwersalne przepisy na ekspresowe marynaty do mięs, które koniecznie musicie wypróbować!

Marynata do mięsa

Poniżej znajdziecie przepisy na:

  • Miodowo-musztardową marynatę do karkówki z grilla
  • Pomidorowo-czosnkową marynatę do karkówki z grilla

Obie marynaty składają się z kilku ogólnodostępnych składników, które zazwyczaj mamy w swojej kuchni.

Pokrojoną w plastry karkówkę najlepiej przełożyć sobie do szczelnego pojemnika, zalać daną marynatą, a następnie porządnie ponacierać, szczelnie zamknąć i odłożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przepisy na grilla

Jeśli szukasz podobnych przepisów na majówkę czy wakacyjne grillowanie to koniecznie odwiedź mój wpis – PRZEPISY NA GRILLA (znajdziesz tam sporo pysznych inspiracji).


marynata do mięsa

Przepis na: Miodowo-musztardowa marynata do karkówki z grilla

Składniki:

  • 3 łyżki musztardy miodowej, francuską lub Dijon
  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • szczypta soli i pieprzu

Jak zrobić marynatę do karkówki z grilla?

Do miseczki dodajemy 3 łyżki musztardy miodowej lub Dijon, 2 łyżki miodu, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs, 1 łyżkę posiekanej świeżej kolendry, a także szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy.

Pokrojoną w plastry karkówki wkładamy do szczelnego pojemnika. Zalewamy przygotowaną marynatą i mięso dokładnie nią nacieramy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.


mięso z grilla

Przepis na: Pomidorowo-czosnkowa marynata do karkówki z grilla

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej lub wędzonej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • opcjonalnie 1/2 czerwonej cebuli
  • opcjonalnie 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli i pieprzu

Jak zrobić marynatę do karkówki z grilla?

Do miseczki dodajemy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, 4-5 łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs, 1 płaską łyżeczkę papryki słodkiej lub wędzonej, a także szczyptę soli i pieprzu. Opcjonalnie dodajemy jeszcze posiekaną w piórka czerwoną cebulę (jedną małą lub pół większej cebuli) oraz 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki. Całość dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy.

Pokrojoną w plastry karkówki wkładamy do szczelnego pojemnika. Zalewamy przygotowaną marynatą i mięso dokładnie nią nacieramy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.


marynata do karkówki

marynata do mięsa

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 257

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
2 lat temu

Na jaką ilość mięsa ta marynata?

Rafał
Rafał
11 miesięcy temu
Reply to  Kasia

Na 0,5 kg z tego co widzę po moich dokonaniach.

Natalia Modrzejewska
Natalia Modrzejewska
2 lat temu

Przepyszne marynaty! Musze spróbowac w te majówke bo planujemy grilla na działce. Zapas perły już zrobiony teraz trzeba jedzonko kupić. Dzieki za przepisy!

Ellllo
Ellllo
3 lat temu

Od zawsze sama przygotowuję karkówkę na grilla. Kupuję dobrej jakości mięsko w jednym ze sklepów Kiszeczka w Warszawie, Do tego sosy, sałatka z pomidorkami i jest super kolacja. 🙂

Kelly Edwards
Kelly Edwards
3 lat temu

pomidorowo-czosnkowa jest boska, innej już do karkówki nie zrobię, papryka wędzona i mój ulubiony koncentrat z Włocławka zrobiły tu dobrą robotę

paczek.m
paczek.m
3 lat temu

miałem testować dzisiaj, a tu śnieg… zapisuję.

Edyta
Edyta
3 lat temu

Tez polecam, obie wyprobowalam i mieso dzieki nim jest bardzo soczyste :)) czekam na kolejne pomysly na marynaty

Wandzia
Wandzia
3 lat temu

Ludziska dzisiaj zamarynowalam pierwsyz raz karkówkę tą marynatą z kolendrą… Od dzis grill nabrał innego wymiaru smakowego!!! Mieso wyszlo tak soczyste, ze moglabym je jesc codziennie 🙂 Dziękuję za super przepis Asiu!

Marynata do karkówki z grilla

Wraz z początkiem maja wiele osób zaczyna swoje przygody z piknikowaniem czy grillowaniem. Oczywiście dużo zależy od pogody, która jest w tym przypadku elementem obowiązkowym. Co roku właśnie o tej porze roku dużo osób zaczyna domowe grillowanie ze znajomymi czy rodziną, a zauważyłam, że brakuje na blogu wpisu dotyczącego marynat do mięs z grilla. A to właśnie one są winne temu, że grillowane mięso wychodzi pełne smaku, a dodatkowo jest soczyste i aromatyczne. Początkowo miała powstać jedna marynata do karkówki z grilla… Później jednak doszłam do wniosku, że mam dwa swoje ulubione i sprawdzone przepisy na super szybkie do przygotowania marynaty do mięs, które z pewnością Wam posmakują.

Marynata do mięsa

W tym wpisie znajdziecie przepis na miodowo-musztardową marynatę do karkówki z grilla, a także pomidorowo-czosnkową marynatę do karkówki z grilla. Obie te marynaty są banalnie proste do przygotowania, a co więcej składają się jedynie z kilku tanich i ogólnodostępnych składników.

 

RozwińZwiń