Zobacz również:
Sporo osób zaczęło właśnie domowe grillowanie, więc stwierdziłam, że brakuje na blogu wpisu dotyczącego marynat do mięs z grilla. To właśnie one sprawiają, że mięso wychodzi bardzo soczyste, aromatyczne i pełne smaku. Najpierw miała powstać tylko jedna marynata do karkówki z grilla… Jednak stwierdziłam, że przecież mam dwa sprawdzone i bardzo uniwersalne przepisy na ekspresowe marynaty do mięs, które koniecznie musicie wypróbować!
Marynata do mięsa
Poniżej znajdziecie przepisy na:
- Miodowo-musztardową marynatę do karkówki z grilla
- Pomidorowo-czosnkową marynatę do karkówki z grilla
Obie marynaty składają się z kilku ogólnodostępnych składników, które zazwyczaj mamy w swojej kuchni.
Pokrojoną w plastry karkówkę najlepiej przełożyć sobie do szczelnego pojemnika, zalać daną marynatą, a następnie porządnie ponacierać, szczelnie zamknąć i odłożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przepisy na grilla
Jeśli szukasz podobnych przepisów na majówkę czy wakacyjne grillowanie to koniecznie odwiedź mój wpis – PRZEPISY NA GRILLA (znajdziesz tam sporo pysznych inspiracji).
Przepis na: Miodowo-musztardowa marynata do karkówki z grilla
Składniki:
- 3 łyżki musztardy miodowej, francuską lub Dijon
- 2 łyżki miodu
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- szczypta soli i pieprzu
Jak zrobić marynatę do karkówki z grilla?
Do miseczki dodajemy 3 łyżki musztardy miodowej lub Dijon, 2 łyżki miodu, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs, 1 łyżkę posiekanej świeżej kolendry, a także szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy.
Pokrojoną w plastry karkówki wkładamy do szczelnego pojemnika. Zalewamy przygotowaną marynatą i mięso dokładnie nią nacieramy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przepis na: Pomidorowo-czosnkowa marynata do karkówki z grilla
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej lub wędzonej
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
- opcjonalnie 1/2 czerwonej cebuli
- opcjonalnie 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- szczypta soli i pieprzu
Jak zrobić marynatę do karkówki z grilla?
Do miseczki dodajemy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, 4-5 łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs, 1 płaską łyżeczkę papryki słodkiej lub wędzonej, a także szczyptę soli i pieprzu. Opcjonalnie dodajemy jeszcze posiekaną w piórka czerwoną cebulę (jedną małą lub pół większej cebuli) oraz 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki. Całość dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy.
Pokrojoną w plastry karkówki wkładamy do szczelnego pojemnika. Zalewamy przygotowaną marynatą i mięso dokładnie nią nacieramy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Komentarze
Na jaką ilość mięsa ta marynata?
Na 0,5 kg z tego co widzę po moich dokonaniach.
Przepyszne marynaty! Musze spróbowac w te majówke bo planujemy grilla na działce. Zapas perły już zrobiony teraz trzeba jedzonko kupić. Dzieki za przepisy!
Od zawsze sama przygotowuję karkówkę na grilla. Kupuję dobrej jakości mięsko w jednym ze sklepów Kiszeczka w Warszawie, Do tego sosy, sałatka z pomidorkami i jest super kolacja. 🙂
pomidorowo-czosnkowa jest boska, innej już do karkówki nie zrobię, papryka wędzona i mój ulubiony koncentrat z Włocławka zrobiły tu dobrą robotę
miałem testować dzisiaj, a tu śnieg… zapisuję.
Tez polecam, obie wyprobowalam i mieso dzieki nim jest bardzo soczyste :)) czekam na kolejne pomysly na marynaty
Ludziska dzisiaj zamarynowalam pierwsyz raz karkówkę tą marynatą z kolendrą… Od dzis grill nabrał innego wymiaru smakowego!!! Mieso wyszlo tak soczyste, ze moglabym je jesc codziennie 🙂 Dziękuję za super przepis Asiu!