Pstrąg z warzywami

Składniki /2 porcje:
– mieszanka warzyw mrożonych ( u mnie brokuły,marchew, kukurydza, groch cukrowy (strąki), seler z przyprawą włoską)
– 2 świeże wypatroszone pstrągi
– 1 mała cytryna
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła klarowanego
– 1 gałązka rozmarynu
– sól i pieprz
– oliwa z oliwek
Do podania: Ziemniaki, ryż, kasza

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Pstrągi  opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Zrobić kilka nacięć nożem na jednym boku, następnie doprawić solą i pieprzem. Warzywa rozmrozić i osuszyć . Jeśli mamy gotową mieszankę przypraw wykorzystujemy ją a jeśli nie to warzywa przyprawiamy solą i pieprzem, Następnie mieszamy z łyżką oliwy z oliwek extra vergin. 

Każdego pstrąga posypać szczyptą rozmarynu i natrzeć 1 łyżką oliwy, do środka włożyć po 1 nieobranym ząbku czosnku oraz skropić sokiem z cytryny. Położyć na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ponacinaną stroną do góry.

Na blaszkę obok ryb wyłożyć przygotowane warzywa.

W miseczce roztopić masło i  polać pstrągi i warzywa.

Wstawić blachę dopiekarnika i piec przez ok. 15-20 minuy. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.

Print Friendly, PDF & Email