Młoda kapusta, sezonowa pychota wyczekiwana przez całą zimę. Niskokaloryczna, bo zaledwie 40 kcal w 100 g ma mnóstwo witamin, soli mineralnych i błonnika. Witaminy C ma 4 razy więcej niż w pełni dojrzała biała. Dlatego warto jeść ją na surowo, a kupować małe główki z zielonymi liśćmi. Właśnie zielone liście są najzasobniejsze w witaminę C.

Dzisiaj proponuję klasyczną surówkę z sosem winegret.

Składniki:

  • 1/2 młodej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczka płynnego miodu

Przygotowanie:

  • kapustę przekroić, zdjąć ewentualnie uszkodzone liście, następnie poszatkować. Wymieszać z 2 szczyptami soli, oprószyć pieprzem 
  • obraną marchew i jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej
  • olej, miód i ocet wymieszać na gładką masę
  • wymieszać kapustę z marchewką, jabłkiem i sosem
  • podawać schłodzoną w lodówce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *