środa, kwietnia 29, 2020

Udka Bumerang


Udka Bumerang

Delikatne mięso z kurczaka, owinięte w aromatycznym boczku, zanurzone w pysznym sosie pieczarkowym, to moja propozycja na dzisiejszy obiad.

Składniki:
·       5 udek z kurczaka
·       10 plastrów boczku parzonego
·       Przyprawa do kurczaka staropolska
·       Sól
·       pieprz
·       1 kg pieczarek
·       Sos w paczce pieczarkowy
·       Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1.  Udka myjemy i przecinamy na połowę, doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka


2.  Każdy kawałek mięsa uwijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia


3.  Pieczemy 35 minut w 180°C
4.  W tym czasie, co mięso nam się piecze, prużymy pokrojone pieczarki na rozgrzanym oleju, doprawiamy pieprzem oraz solą

5.  Sos pieczarkowy rozrabiamy w ½ szklance zimnej wody i wlewamy pod koniec prużenia grzybów, chwilę gotujemy

6.  Udka po upieczeniu układamy w naczyniu i polewamy sosem pieczarkowym





7.  Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz