Mus chałwowy — fit

Krem chałwowy, który przygotowałam do świątecznej rolady biszkoptowej, tak nam posmakował, że musiałam koniecznie go powtórzyć. Krem tym razem odchudziłam i zamiast serka mascarpone zmiksowałam chałwę z jogurtem greckim. Puszystości musowi nadaje dodatek bitej śmietany.

Mus jest absolutnie obłędnie pyszny. Podałam z dodatkiem frużeliny wiśniowej i jagody amerykańskiej, a posypałam kawałeczkami chałwy nadającej deserowi słodkiej chrupkości.

Składniki:

  • 150 g chałwy waniliowej
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • owoce wg uznania
  • resztki chałwy do posypania

Przygotowanie:

  • chałwę zmiksować z jogurtem greckim przy pomocy ręcznego blendera (żyrafy)
  • śmietanę kremówkę ubić na sztywno, następnie wymieszać z przygotowaną chałwą
  • podałam z frużeliną wiśniową i jagodami. Na koniec posypałam resztkami chałwy 

SMACZNEGO !

Uwagi:
Słodkość deseru jest dość umiarkowana, chałwa sama w sobie jest bardzo słodka. Jeśli preferujesz zdecydowanie bardzo słodkie desery, dodaj do deseru 1 łyżkę cukru pudru lub zmiksuj większą ilość chałwy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *