Sałatka z domowym kebabem drobiowym

Sałatka z domowym kebabem drobiowym

Lubicie sałatki? A domowy kebab? Na oba pytania moja rodzina odpowiada zdecydowane „TAK”! Bo jak nie lubić tak pysznego połączenia. Domowy kebab drobiowy w aromatycznych przyprawach, pomiędzy kolorowymi listkami sałat, kawałkami czerwonych pomidorów i zielonych kiszonych ogóreczków, a do tego pyszny, czosnkowo-ziołowy sos. Ach, jak dla mnie niebo na talerzu. Teraz, gdy nie możemy cieszyć się w pełni wiosennym słońcem, takie kolorowe dania smakują jeszcze lepiej. Warto inspirować się naturą i dodawać do swoich dań jak najwięcej warzyw, smaku i koloru. Koniecznie spróbujcie.

P.s. Oczywiście, jeśli nie wyobrażacie sobie drobiowego kebabu bez frytek – śmiało możecie je dołożyć. Bo któż Wam zabroni 😉

Składniki:

Do przygotowania drobiowego kebaba:

  • około 1-1,2 kg mięsa drobiowego – same piersi z kurczaka lub np. 400 g piersi z kurczaka + 600 g mięsa z nóg z kurczaka
  • 1,3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 pełna łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do grilla
  • 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano

Pozostałe składniki sałatki:

  • 1-2 duże opakowanie mixu sałat (dowolnego)
  • 4-5 pomidorów
  • 4-5 kiszonych ogórków

Na domowy sos czosnkowo-ziołowy:

  • 6 łyżek naturalnego jogurtu
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta przyprawy Vegeta Natur do grilla
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 1 ziemniak lub cebula (jako podstawa kebaba)
  • 3-4 patyczki do szaszłyków
  • kawałek folii aluminiowej

Przygotowanie:

Jak przygotować domowy kebab drobiowy?

Olej mieszamy w miseczce z przyprawami.

Mięso kroimy na kształt cieńszych kotletów (można je dodatkowo lekko rozbić). Wkładamy je do większej miski i polewamy mieszanką przypraw z olejem. Mieszamy ręką tak by przyprawy pokryły każdy kawałek mięsa. Miskę z mięsem wkładamy na minimum 3 godziny do lodówki, najlepiej gdy mięso zostanie w lodówce całą noc.

Cebule lub ziemniaka kroimy na pół. Ja używam cebulę. Połówkę układamy płaską stroną na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Wbijamy w nią patyczki do szaszłyków, na patyczki ostrożnie nabijamy kawałki mięsa, jeden po drugim. Teraz na szczypty patyczków nabijamy drugą połówkę cebuli. Rada: Górną cebulę/ziemniaka warto przykryć kawałkiem folii aluminiowej tak, aby się nie przypiekła podczas pieczenia.

Całość wstawiamy na dolną półkę zimnego piekarnika i rozgrzewamy go do 180 stopni. Uwaga! Czas pieczenia liczymy od chwili, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy nasz kebab przez 80-90 minut tak, aby mięso upiekło się w środku. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawić na kilka minut, żeby mięso odpoczęło. Dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste. Po kilku minutach kroimy nasz kebab ostrym nożem w paski.

Jak przygotować domowy sos czosnkowo-ziołowy?

Mieszamy wszystkie składniki (majonez, jogurt, przyprawy i starty na tarce czosnek) i schładzamy kilka minut w lodówce.

Jak przygotować sałatkę z domowym kebabem drobiowym?

Teraz przygotowujemy sałatkę. Pomidory kroimy w ćwiartki, a ogórki w półplasterki. Wszystko mieszamy w dużej misce wraz miksem sałat i kebabem.
 
Każdą porcję sałatki przed podaniem polewamy dowolną ilością sosu czosnkowo-ziołowego (ilość wg upodobań).
 
Smacznego
 
 
Przepis zgłoszony do konkursu. Proszę trzymajcie za mnie kciuki 🙂
Przepisy inspirowane naturą
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz