Drożdżówki z serem i borówkami

4.4/5 (63 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min + 25 min pieczenia

Drożdżówki z serem i borówkami

Opis przepisu

Pewnie zauważyliście jak kocham drożdżowe wypieki i mogłabym je piec codziennie. Drożdżówki z serem i borówkami to pomysł na pyszny wypiek dla dzieci jak i dorosłych. Są puchate, mięciutkie, delikatne w smaku, a do tego boskie nadzienie serowe… Coś pysznego!

Tym razem moje drożdżówki z serem postanowiłam wzbogacić borówkami amerykańskimi (jednak możecie je zastąpić malinami, jagodami czy jagodami). Jak dla mnie to prawdziwy hit! Takie cieplutkie smakują fenomenalnie.

Jeśli szukasz podobnych przepisów na drożdżowe wypieki to koniecznie wypróbuj drożdżówki grzebyki, puchate bułeczki czy krakowskie drożdżówki z serem.

Przepis na: Drożdżówki z serem i borówkami

Składniki:

Rozczyn:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 50 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru

Ciasto:

  • 200 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • Dodatkowo: jajko do posmarowania

Składniki na masę serową

  • 500 g twarogu sernikowego lub twarogu chudego w kostce
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru z prawdziwą wanilią
  • garść borówek amerykańskich
Wyślij emailem

Drożdżówki z serem i borówkami - przepis krok po kroku


Krok 1

ciasto drożdżowe

Do miseczki kruszymy 25 g świeżych drożdży, dodajemy łyżkę cukru, mąki oraz 50 ml letniego mleka. Całość  mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (500g), przestygnięte roztopione masło (100g), cukier puder (60g), pozostałe letnie mleko (200 ml), jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. W tym czasie powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.


Krok 2

ciasto drożdżowe

Do miseczki dodajemy 500 g twarogu sernikowego lub twarogu w kostce (wystarczy wtedy go nieco zblendować za pomocą widelca lub blendera), 2 żółtka oraz 60 g cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie dodajemy cukier wanilinowy). Całość mieszamy za pomocą łyżki. Naszą masę serową odstawiamy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku rozwałkowanego ciasta obficie smarujemy masą serową (krawędzi ciasta nie smarujemy masą żeby było później je łatwiej skleić). Wierzch posypujemy równomiernie garścią borówek. 


Krok 3

ciasto drożdżowe

Zwijamy roladę zlepiając krańce ciasta. Następnie kroimy w równych odstępach.


Krok 4

drozdzowki przepis

Drożdżówki układamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch i boki smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Pieczemy przez ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu oprószamy je lekko cukrem pudrem lub opcjonalnie lukrem. Smacznego!


drożdżówki

drożdżówki

drożdżówki z serem

drożdżówki z serem

zawijane drożdżówki

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 63

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments