piątek, 24 kwietnia 2020

Bułki pszenne


Domowe pieczywo bez wątpienia jest najlepsze. Można też miło zaskoczyć domowników i przygotować na śniadanie świeże bułki. Co prawda zajmie to nieco czasu, ale zapewniam, że sprawi również wiele radości, a w domu będzie pachnieć po prostu bosko! Bułeczki są delikatne, z wierzchu lekko chrupiące, a w środku mięciutkie. Najlepsze są zaraz po upieczeniu i ostudzeniu podane z samym masłem.


Z podanych składników wychodzi 8 bułek.


SKŁADNIKI

  • 500 g mąki typ 500 (np. Wrocławskiej)
  • 25 g drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 60 g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • dodatkowo: mąka ziemniaczana do posypania blaszki

WYKONANIE

Do małej miseczki wlać 100 ml ciepłej wody, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, wymieszać i zostawić na 15 minut do powstania zaczynu. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia.

Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać pozostałą wodę, dodać sól, masło i zaczyn, po czym wymieszać łyżką. Dłonie posypać mąką i zacząć wyrabiać ciasto. Jeżeli jest zbyt lepkie, to podsypać je mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 60 minut.

Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Następnie krótko zagnieść i podzielić na części, każda o wadze 110 g (najlepiej w tym celu wykorzystać wagę). Blaszkę z wyposażenia piekarnika posypać mąką ziemniaczaną. Z ciasta formować kule i kłaść w dużych odstępach na blaszce. Tak przygotowane bułki przykryć ręcznikiem i zostawić do ponownego wyrastania na 20-30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Każdą bułkę naciąć przez środek ostrym nożem (najlepiej z ząbkami) i posmarować pędzelkiem wodą. Bułki włożyć do piekarnika. Piekarnik zaparować poprzez spryskanie go przez uchylone drzwiczki wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów).  Bułki piec około 20-25 minut. Upieczone przełożyć na kratkę i zostawić do ostudzenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz