Hummus daktylowy z orzechami

Dzisiaj przepis nietypowy, dlaczego? Dlatego, że większość z Was pewnie nie słyszała o hummusie na słodko. Osobiście zazwyczaj przygotowuję hummus klasyczny, paprykowy, ziołowy, z pieczonych buraków, czy z pieczoną dynią, jednak chciałam poznać trochę inną stronę ciecierzycy. Jakiś czas temu przygotowałam z nią błyskawiczne ciasto – brownie proteinowe z czekoladą i smakowało obłędnie, więc dlaczego nie spróbować słodkiego hummusu? Spróbowałam i się nie zawiodłam! Świetnie sprawdzi się na kanapce, jako farsz naleśnika na słodko, czy nawet do solonych paluszków. Przełamcie rutynę, spróbujcie hummusu na słodko! 🙂

Składniki:
– 100g suchej ciecierzycy (lub 250g ze słoika)
– 4-6 łyżek zimnej wody
– 2-3 duże, świeże daktyle (bez pestek)
– 30g orzechów włoskich
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka tahini
– 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego
– 1/3 łyżeczki cynamonu
– szczypta soli
Dodatkowo: tarte i całe orzechy włoskie, oliwa

Jeżeli używamy suchej ciecierzycy: umieszczamy ją w garnku, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Następnego dnia odcedzamy ją, płuczemy i zalewamy zimną wodą wraz ze szczyptą sody, gotujemy ok. 40 minut. Pianę, która będzie zbierać się nad wodą regularnie usuwamy.
Ugotowaną ciecierzycę płuczemy (możemy odłożyć kilka kuleczek do późniejszej dekoracji) i miksujemy wraz z resztą składników na gładką pastę (im dłużej miksujemy, tym hummus będzie bardziej delikatny i kremowy). Możemy dodać po łyżce zimnej wody, by hummus był mniej gęsty. Polewamy oliwą, posypujemy tartymi oraz całymi orzechami i zajadamy.
Smacznego!

Dodaj komentarz