Kulinarna Chwila: Ciasto Kokosowa Zośka Kulinarna Chwila: Ciasto Kokosowa Zośka

piątek, kwietnia 24, 2020

Ciasto Kokosowa Zośka


Ciasto Kokosowa Zośka

Pyszne ciasto przełożone bezą z masą śmietankową oraz batonami



Składniki na biszkopt:
·       5 jajek
·       Niepełna szklanka cukru
·       5 łyżek mąki pszennej
·       5 łyżek mąki ziemniaczanej
·       1 łyżeczka proszku do pieczenia
·       2 łyżki kakao
Składniki na beze:
·       4 białka
·       Niepełna szklanka cukru
·       1 ½ łyżki maki ziemniaczanej
·       Szczypta soli
·       150 g wiórków kokosowych
Składniki na masę:
·       800 g śmietany 36%
·       Galaretka przezroczysta
·       5 szt. batonów Zośka
Składniki na polewę:
·       100 g śmietany 36%
·       Czekolada mleczna
Sposób przygotowania:
1.  Na początku robimy biszkopt, białka oddzielamy od żółtek i miksujemy

2.  Dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka


3.  Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakaem i mieszając łyżką łączymy z masą jajeczną


4.  Wylewamy masę do tortownicy 24 cm x 24 cm i pieczemy 30 minut w 180 °C

5.  Po upieczeniu studzimy i kroimy w poprzek na połowę i obręcz od tortownicy myjemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia


6.  Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia

7.  Następnie robimy bezę, białka ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną oraz sól, na koniec łączymy mieszając delikatnie łyżką wiórki kokosowe i wylewamy w środek obręczy tortownicy
8.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku godzinę w 100 °C



9.  W tym czasie, co piecze nam się beza robimy masę, śmietany ubijamy mikserem, dodajemy galaretkę


10.          Batony kruszymy i łączymy z masą


11.  Masę dzielimy na 3 części, jedną wykładamy na biszkopt

12.          Na masie układamy upieczoną i ostudzoną bezę

13.          Następnie drugą część masy i przykrywamy biszkoptem


14.          Biszkopt smarujemy pozostałą na masą

15.          Czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietaną i dowolnie polewą dekorujemy ciasto


16.          Chłodzimy 1 godzinę w lodówce
17.          Ciasto gotowe







18.          Smacznego

4 komentarze: