Wytrawny dutch baby z jajkiem i awokado – pieczony naleśnik na wytrawnie

Uwielbiam dutch baby! To pieczony w naczyniu żaroodpornym (najlepiej w żeliwnej patelni) naleśnik, który najczęściej podaje się ze słodkimi dodatkami. Ale właśnie – dlaczegoby tylko ze słodkimi, skoro uwielbiam tradycyjne nalesniki i gofry na wytrawnie? Więc przygotowałam tym razem wytrawny dutch bbaby z jajkiem i awokado z dodakiem szpinaku, pomidora i kolendry. I to jest pyszne!

Co to jest dutch baby? Prosty pieczony naleśnik

Dutch baby przygotowuje się identycznie jak ciasto na zwykłe nalesniki, ale zamiast smazyć go na patelni wylewa się od razu całe ciasto do patelni żaroodpornej lub naczynia i piecze. W dosłownym znaczeniu jego nazwa tłumaczy się jako „holenderskie dziecko”, choć tak naprawdę przywędrował do nas z USA. Wymyślił go pochodzący z Niemiec właściciel restauracji Manca’s cafe z Seattle (Victor Manca), który inspirował się przy jego przygotowaniu popoversami i puddingiem Yorkshire (które przygotowuje się bardzo podobnie). Ale dlaczego nazywamy go holenderskim, a nie amerykańskim lub niemieckim? Podobno córka Victora zamiast mówić „Deutsch” (niemiecki) wymawiała to słowo jako „dutch” – i tak juz zostało.

I choć teraz dutch baby podaje się głównie na słodko, to na początku XX wieku Victor manca przygotowywał go właśnie na wytrawnie, podawany z bekonem lub kiełbasą.

Przygotowując Dutch baby musimy pamiętac o tym, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Do pieczenia naleśnika najlepsza jest patelnia żeliwna, ale jeżeli jej nie mamy możemy wykorzystać naczynie odporne lub zwykła patelnię z odłączaną rączką. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika! Dutch baby najlepszy jest od razy po wyjęciu z pieca, im dłużej stoi, tym bardziej opada.

Ja przygotowałam wytrawny dutch baby z jajkiem i awokado, ale jeżeli macie ochote na słodką wersję wypróbujcie ten z truskawkami i rabarbarem. Podobny do dutch baby jest Blåbärspannkaka – pochodzący ze Szwecji. Jest on jednak grubszy i nie wyrasta tak jak dutch baby, przypomina bardziej ciasto – na blogu znajdziecie go w korzennej wersji ze śliwkami lub takiej z borówkami.

Wytrawny dutch baby z jajkiem i awokado

Jak przygotować wytrawny dutch baby z jajkiem i awokado?

Czas przygotowania: 5 minut + 30 minut pieczenia

Średnica patelni: 20-25 cm

Składniki:

  • ⅓ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub pszennej
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
  • 1 łyżka oleju

Do podania:

  • 1 jajko
  • 1/2 awokado
  • 1/2 dużego pomidora
  • kilka liści szpinaku
  • świeża kolendra
  • opcjonalnie świezy groszek
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (najlepiej termoobieg). Wstawiamy do środka patelnię żeliwną (lub naczynie żaroodporne) i nagrzewamy przez 10 minut.
  • W tym czasie mieszamy wszystkie składniki ciasta (oprócz oleju) rózgą lub mikserem.
  • Wyjmujemy patelnię, wylewamy olej i rozsmarowujemy go pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym po całej powierzchni. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut.
  • W tym czasie gotujemy jajko w koszulce (W rondlu zagotowujemy wode z 1 łyżeczką octu), jajko wbijamy do miseczki. Kiedy woda się zagotuje mieszamy energicznie łyżką tworząc wir i wlewamy jajko w jego środek. Gotujemy 3 minuty, wyjmujemy.
  • Na upieczony dutch baby wykładamy liście szpinaku, pokrojone w plastry pomidorya i awokado, opcjonalnie groszek, na środku układamy jajko w koszulce, pieprzymy i solimy (najlepsza będzie sól w płatkach), posypujemy świeżą kolendrą.

Smacznego!

Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku!

Wytrawny dutch baby z jajkiem i awokado


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *