wtorek, 21 kwietnia 2020

Kotlety sojowe





Kotlety sojowe w aromatycznym sosie.
Osobiście je uwielbiam, jeśli są zrobione
według opakowania i podane z surówką. 
Dla mnie muszą być obklejone sosem i
nasiąknięte aromatami, a wtedy są przepyszne.

Serdecznie polecam i zachęcam do spróbowania przepisu :)






Potrzebne składniki:

  • 1 opakowanie kotletów sojowych (100 g )
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 200 ml wody 
  • sól, pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • papryka słodka, ostra i wędzona do smaku

Kotlety musimy namoczyć w bulionie na 10 minut.
 Po tym czasie odsączyć je na papierowym ręczniku i doprawić ulubionymi przyprawami.
Rozgrzany olej kokosowy należy połączyć z mąką pszenną (trzeba szybko mieszać żeby nie powstały grudki).
Na powstałej zasmażce podsmażamy kotleciki z obu stron na złoty kolor.
Dolewamy wodę, sos sojowy dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
Dodajemy przyprawy do smaku.
Całość gotujemy na średnim ogniu 20-30 minut.

Na koniec posypujemy posiekaną pietruszką lub lubczykiem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz