Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 19 kwietnia 2020

Bułeczki czekoladowo cynamonowe

Na dziś nie mam kompletnie nic do kawy. Wraz z porankiem odeszła mi chęć na jakiekolwiek gotowanie i pieczenie, więc będę musieć obejść się smakiem. Na szczęście rosół został z wczoraj, więc jak ktoś będzie głodny, to sobie odgrzeje i makaron ugotuje.
Po tym jak zrobiłam śniadanie i chciałam zjeść "rodzinnie" (Tak, tak- naiwna byłam... przecież święta były tydzień temu...) i towarzystwo uciekło przed tv, notebooka i telefon, strzeliłam focha i  odpuściłam wszelkie kulinarne zachcianki na dziś. A miał być jeszcze chlebek czosnkowy i tortille. Ich strata 😈 Mi co najwyżej mniej kalorii w cycki pójdzie ;)
Was jednak nie zostawię "o niczym" tym bardziej, że sporo przepisów czeka na publikację. Ten- na pyszne bułeczki jest inspirowany przepisem z książki Moje Wypieki z czekoladą- Doroty Świątkowskiej. Spróbujcie koniecznie. Są tak aromatyczne i mięciutkie, że przy filiżance kawy znikną w moment ;)
Jeśli chcielibyście zobaczyć dokładne etapy przygotowania bułeczek, zapraszam na Instagram, gdzie czeka na Was wyróżniona relacja z etapami pracy --> 
Bułeczki krok po kroku na Instagramie :)


Składniki na 12 sztuk:

550g mąki pszennej tortowej
250ml ciepłego mleka
25g świeżych drożdży
100g drobnego cukru
2 jajka
Szczypta soli
80g roztopionego i przestudzonego masła

Nadzienie:
60g roztopionego, przestudzonego masła
50g cukru trzcinowego
1 łyżka czarnego kakao
2 łyżeczki cynamonu
100g startej, mlecznej czekolady

Lukier:
2 łyżki gorącej wody
Cukru pudru ile zbierze (ok 8 pełnych łyżek)

Sposób przygotowania:

Składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojowej.
Drożdże łączymy z odrobiną ciepłego mleka, cukru i łyżką mąki. Pozostawiamy na kilka minut do zwiększenia objętości.  W tym czasie przesiewamy do dużej misy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i pozostały cukier. Wlewamy rozczyn i mieszamy łyżką, dłonią lub przy użyciu robota kuchennego. Po kilku minutach wyrabiania dodajemy powoli przestudzone masło.  Przygotowane ciasto przekładamy do czystej miski i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę lub tak jak ja- chowamy do lodówki na noc i za resztę zabieramy się rano tylko wtedy ciasto trzeba wyciągnąć wcześniej i pozwolić mu ocieplić się, nie pracujemy z nim od razu!
Wyrośnięte ciasto przekładamy na silikonową stolnicę i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 40x50cm, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Całość smarujemy dokładnie masłem, a następnie posypujemy cukrem wymieszanym z kakao, cynamonem i startą czekoladą. Zwijamy wzdłuż krótszego boku dość mocno na kształt rolady. Roladę dzielimy na 12 części. Można użyć w tym celu noża, ale cynamonki stracą kształt, więc ja polecam patent z nitką, którą układamy pod roladą i zawiązujemy na cieście do samego końca, aż bułeczki będą przecięte.
Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 24x36Cm i pozostawiamy pod ściereczką na pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok 25 minut. Upieczone przekładamy na kratkę i jeszcze ciepłe polewamy lukrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.