Jajka faszerowane łososiem

Jajka to podstawowy i zdrowy element codziennego menu. Faszerowane jajka można zrobić na wiele sposobów z tuńczykiem, pieczarkami czy szynką. Tym razem zrobiłam je z wędzonym łososiem. Wyszło naprawdę pysznie i zdrowo (warto zamiast majonezu użyć serka śmietankowego, wtedy będzie już super zdrowo).Polecam szczególnie na śniadania, które powinny być pełnowartościowe i pełne witamin-a jajka i łosoś doskonale spełniają te wymagania.


4 jajka L
1 łyżka serka śmietankowego lub majonezu
150 g łososia wędzonego na zimno
sól
pieprz 


Jaja ugotować na twardo i ostudzić. Z łososia odłożyć spory plaster, do dekoracji. Resztę łososia rozdrobnić w blenderze lub bardzo drobno posiekać. Jaja przeciąć na pół i delikatnie wyjąć żółtka. Do żółtek dołożyć łososia, serek/majonez i przyprawy-wszystko zmiksować w blenderze lub malakserze. Masę jajeczno-łososiową przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić nią połówki białek, na górze każdego jajka położyć po kawałku łososia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne