Warzywna sałatka w makaronowych muszelkach

kolorowe-warzywa-w-makaronie

Dziś na blogu makaronowe love, czyli duet idealny - kolorowe i chrupiące warzywa w towarzystwie makaronu. Tym razem wykorzystałam makaronowe muszle, które wypełniłam po brzegi pokrojoną papryką, ogórkiem i cebulą. Dodałam jeszcze zielony groszek i wszystko wyszło bardzo apetycznie. A poza tym danie jest bardzo łatwe do przygotowania i zajmie nam mało czasu. I zobaczcie jak pięknie się ta warzywna sałatka w makaronowych muszelkach prezentuje. 


Kulinarne inspiracje


Na blogu znajdziecie także inne pomysły na pyszne sałatki:

Warzywna sałatka w makaronowych muszelkach


Warzywna sałatka w makaronowych muszelkach

Czas przygotowania: 30 minut
Składniki: 

  • 1/2 opakowania makaronu muszli 
  • 1/2 małej czerwonej cebuli 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 szklanka zielonego mrożonego groszku
  • 1/2 zielonego ogórka 
  • 2 łyżki posiekanej natki

Sos:
  • oliwa z oliwek 
  • sok z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy 
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i przelewamy delikatnie zimną wodą. Groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 

Warzywa (oprócz groszku) kroimy w drobną kostkę i wraz z natką wrzucamy do miski. W szklance mieszamy składniki sosu, a następnie mieszamy go z warzywami. Muszle napełniamy sałatką i układamy na talerzu.






Komentarze