sobota, 18 kwietnia 2020

Buraczane latte

Cudowny kolor, cudowny smak - tak sobie dogadzam podczas epidemii. Wystarczy kilka składników i sami wyczarujecie popularną różową kawę :)



Składniki:

- ok. 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 1-2 łyżeczki cukru/ksylitolu/syropu klonowego (do smaku),
- 1/4 szklanki soku z buraka (do smaku),
- ew. przyprawiamy cynamonem, małą szczyptą imbiru i kardamonu lub gotową mieszanką kawową np. Kamis do kawy.

Wykonanie:
Mleko podgrzewamy z kawą, cynamonem, imbirem i cukrem. Mieszamy, aby kawa rozpuściła się. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z buraka (nie gotujemy mleka z sokiem, gdyż straci swój piękny kolor). Kawę przelewamy do wysokiej szklanki.  Na koniec możemy spienić jeszcze odrobinę mleka i wyłożyć na górę naszej kawy, posypując liofilizowanymi malinami lub łyżeczką skruszonych buraków. 


 
















2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari