Domowy popcorn – 4 smaki!

Dawno zabierałam się za wstawienie tego przepisu… dlatego przy piąteczku zapraszam Was na pyszny domowy popcorn! Przepis idealny dla osób nieposiadających mikrofali oraz tych, co wolą zdrowsze odpowiedniki typowych, imprezowych przekąsek. Przyznam Wam szczerze, że popcorn to jedna z moich ulubionych słonych przegryzek. Wolę go od tych wszystkich chipsów, chrupków i nachos’ów. Co więcej, bez problemu każdy z nas może przygotować go w domu, a smakuje identycznie jak ten z paczki, przygotowywany w mikrofali. Mam dla Was przepis na uzyskanie 4 smaków – solonego, maślanego, serowego bez sera i kokosowego, a większość uzyskacie wymieniając tylko jeden składnik – tłuszcz.
→ Popcorn solony – olej rzepakowy.
→ Popcorn maślany* – masło klarowane.
→ Popcorn kokosowy – olej kokosowy.
→ Popcorn serowy – olej/masło + płatki drożdżowe**.

Składniki:
– 90-100g ziaren kukurydzy
– 1-2 łyżki tłuszczu (oleju rzepakowego/kokosowego/masła klarowanego)
– 1/2 łyżeczki soli

W szerokim garnku z pokrywką rozgrzewamy tłuszcz (tyle, by pokrył całą powierzchnię dna naczynia). Do naczynia wrzucamy 2 ziarna kukurydzy, przykrywamy i czekamy aż strzelą. Wtedy wsypujemy pozostałe ziarna, przykrywamy, zmniejszamy ogień i czekamy, aż się uprażą. Od czasu do czasu potrząsamy naczyniem, by jak najwięcej ziaren wystrzeliło i nie doszło do ich przypalenia. Kiedy strzelanie ziaren będzie cichnąć popcorn jest gotowy, ściągamy go z ognia. Popcorn solimy, mieszamy.
*Popcorn maślany możemy oblać dodatkową porcją masła. 2 łyżki masła klarowanego roztapiamy z 1/2 łyżeczki soli (jeśli nie soliliśmy popcornu wcześniej) i dodajemy do gotowego popcornu.
*Popcorn serowy: po uprażeniu popcornu dodajemy 4 łyżki płatków drożdżowych wraz z solą i mieszamy.
Smacznego!

Dodaj komentarz