Ciasto z jabłkami i budyniem

Składniki:

ciasto
–  450 g mąki pszennej
–  250 g masła
–  szczypta soli
–  ½ szklanki cukru pudru
–  1 jajko
–  2 żółtka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
–  2 budynie waniliowe bez konserwantów  i cukru + 4 łyżki cukru lub  budyń z tego przepisu
–  750 ml bez laktozy
nadzienie

– 1 1/2 kg jabłek
– cukier puder do posypania


Przygotowanie:

Jabłka płukamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Przygotuj formę do pieczenia –tj. posmaruj masłem i opcjonalnie wyłóż papierem do pieczenia. U mnie forma o wymiarach 23 x32 cm. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Na stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia dodać pokrojone masło,cukier. Połączyć wszystkie składniki dokładnie siekając. Na koniec dodać szczyptę soli i wbić jajko i żółtka. Wyrobić kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część schować do lodówki, natomiast drugą wyłóż do formy i podziurkuj widelcem. Włóż na ok. 10 minut do nagrzanego piekarnika i podpiecz delikatnie.

W tym czasie przygotuj budyń z tego przepisu lub ugotuj budyń z wykorzystaniem dwóch gotowych zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Na podpieczony spód wykładamy opokrojone jabłka a następnie  budyń. Na wierzch wykładamy rozwałkowaną drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 45 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email