Udka pieczone z ziemniakami w rękawie

Udka pieczone z ziemniakami w rękawie
Udka pieczone z ziemniakami w rękawie

Udka pieczone z ziemniakami w rękawie to bardzo szybki i super łatwy przepis na pyszny obiad dla całej rodziny, który praktycznie robi się sam. Wystarczy składniki wrzucić do rękawa, wstawić do piekarnika i po godzinie mamy obiad gotowy. Do tego wystarczy jakaś surówka (polecam np. tą z pomidorów i ogórków) i wszyscy domownicy będą zachwyceni. Mięso wychodzi miękkie i soczyste, z ładnie przyrumienioną skórką, a ziemniaki miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

 

Składniki na udka pieczone z ziemniakami w rękawie:

  • około 1 kg udek lub podudzi z kurczaka
  • 6-7 średniej wielkości ziemniaków
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra i wędzona, rozmaryn, czosnek granulowany

 

Przygotowanie

Udka myjemy, suszymy i obsypujemy przyprawami. Odstawiamy przynajmniej na pół godziny do lodówki (można też zrobić to dzień wcześniej), aby mięso nasiąknęło przyprawami. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki, a mniejsze na połówki. Udka oraz ziemniaki wkładamy do rękawa do pieczenia i zamykamy szczelnie. Woreczkiem potrząsamy, aby ziemniaki i mięso wymieszały się ze sobą. Całość układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 45 minut, następnie woreczek przedziurawiamy i pieczemy jeszcze jakieś 15-20 minut, aż kurczak się ładnie przyrumieni.

Udka pieczone z ziemniakami w rękawie
Udka pieczone z ziemniakami w rękawie

 

Zobacz inne przepisy na szybki obiad z kurczakiem w roli głównej:

Kurczak W Musztardzie Pieczony Na Ziemniakach

Kurczak Zapiekany Z Warzywami

Kurczak W Sosie Koperkowym – Przepis Na Tani I Szybki Obiad

Piersi Z Kurczaka Zapiekane Z Serem I Pomidorami

Kurczak Pieczony Z Warzywami

Soczyste Udka Z Kurczaka Pieczone W Sosie

Print Friendly, PDF & Email