środa, 15 kwietnia 2020

Orzeszki z kremem







Orzeszki z kremem-przepis do którego niestety trzeba mieć odpowiednią formę.
Gofrownica z wymiennymi wkładkami też doskonale sobie radzi i dobrze wypieka łupinki.

Najlepsze są na drugi dzień, gdy łupinki lekko zmiękną od kremu :D
Proponuję trzy różne kremy, każdy znajdzie coś dla siebie.




Składniki na ciasto:

  • 440 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 250 g masła 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
Masło roztopić. Wystudzić.
Jajka roztrzepać trzepaczką.
Mąkę przesiać przez sito z cukrem pudrem i solą.
Do jajek dodajemy masło i suche składniki.
Całość zagniatamy na jednolite ciasto.

Formujemy małe kuleczki, które powinny zająć połowę wgłębienia w formie.

Pieczemy 3-4 minuty do zarumienienia.


Krem kokosowy:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki pełnotłustego mleka w proszku
  • wiórki kokosowe
Margarynę roztopić z cukrami i wodą. 
Wystudzić.
Do zimnego dodać mleko w proszku ( trzeba szybko mieszać, żeby nie powstały grudki) i wiórki kokosowe.


Krem czekoladowy:
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki pełnotłustego mleka w proszku

Margarynę roztopić z cukrem, wodą i kakao.
Wystudzić.
Do zimnego dodać mleko w proszku ( trzeba szybko mieszać, żeby nie powstały grudki).







Krem orzechowy:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1/4 szklanki pełnotłustego mleka w proszku
  • 100 g białej czekolady
  • 30 g serka mascarpone
  • 35-40 g zmielonych orzeszków ziemnych 
  • opcjonalnie łyżka alkoholu ( rum/wódka/likier)
Śmietankę podgrzać z czekoladą.
Dodać mleko w proszku (trzeba szybko mieszać, żeby nie powstały grudki).
Dolewamy alkohol. Mieszamy i studzimy w lodówce
Do chłodnej masy dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. 
Na koniec dosypujemy orzechy.






Krem wykładamy na jedną połówkę i przykrywamy drugą.
Lekko dociskamy.

2 komentarze:

  1. Witam... czy ciasto do łupinek wychodzi kruche?
    I czy zamiast cukru pudru mogę dac zwykly bialy cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Ciasto wychodzi bardzo kruche.
      Odnośnie cukru... cukier biały będzie lekko wyczuwalny, ponieważ nie rozpuści się w 100%

      Usuń