Ekspresowy sernik gotowany

Na zakupach bardzo się spieszyłam, no i "jak się człowiek spieszy, to się diabeł cieszy". Zamiast serka białego, śmietankowego kupiłam waniliowy homogenizowany typu "Danio". Wszystko już przygotowałam na sernik gotowany, a tu ser nie ten co trzeba. Trudno pomyślałam, spróbujemy co z tego wyjdzie. Zmodyfikowałam mój standardowy przepis na sernik gotowany i wyszedł!!! Bardzo kremowy, waniliowy i naprawdę okropnie smaczny.


Na formę o wymiarach 25x13 cm:
500 g serka homogenizowanego waniliowego
2 budynie waniliowe z cukrem
2 jajka
2 łyżki mleka w proszku
250 g masła
1/2 szklanki mleka

Ponad to:
200 g herbatników
100 g czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
3 łyżki płatków migdałowych 



Masło rozpuścić i ostudzić. Proszek budyniowy wsypać do miski, dodać jajka,ser, 1/2 szklanki mleka i mleko w proszku wszystko razem zmiksować. Tak powstałą masę wymieszać dokładnie z ostudzonym masłem, a następnie podgrzewać aż się zagotuje. Należy pamiętać aby bardzo intensywnie mieszać masę, ponieważ może się przypalić. Gotować ok 2-3 minut, a następnie zdjąć z ognia. Keksówkę o wymiarach 25-13 cm wyłożyć folią spożywczą, ja mam silikonową formę, więc nie muszę tego robić. Na dno formy wyłożyć warstwę herbatników i wylać połowę masy serowej, przykryć ser herbatnikami i wylać drugą połowę masy serowej, na samym końcu znów położyć herbatniki. Sernik wstawić na 2 godziny do lodówki aby stężał.
Następnie sernik wyjąć z formy. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić nad parą, polać ciasto, udekorować płatkami migdałowymi. Zostawić do stężenia polewy. Smacznego!  

2 komentarze:

Popularne