Baklava FIT

Będąc na wakacjach w Grecji lub w Turcji na pewno mieliście okazję jeść pyszny deser zwany baklawą. Osobiście bardzo ją lubię, lecz niestety wiem, że jest bardzo kaloryczna, mimo swojego niewinnego wyglądu. Baklawa to deser składający się z ciasta filo przekładanego masłem i siekanymi orzechami, polanego słodkim syropem. Dlatego wpadałam na pomysł odchudzenia jednego z moich ulubionych deserów i tym sposobem powstała baklava FIT. Co prawda nigdy w 100% nie zastąpi oryginalnego odpowiednika, ale może być śmiałym jego zamiennikiem. Przepis na formę o wymiarach 37 x 21,5 x 6,5 cm.

Składniki na syrop:
– 100g erytrolu
– 100ml wody
– 1 cytryna
Składniki na baklavę:
– 1 opakowanie ciasta filo (300g, 7 dużych płatów)
– 225g orzechów włoskich
– 120g masła, roztopionego
– 25g erytrolu
– 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo: posiekane pistacje na wierzch

Najpierw przygotowujemy syrop, ponieważ musi on mieć temperaturę pokojową, zanim wylejemy go na baklavę.
SYROP: Cytrynę kroimy w plastry. Łączymy wszystkie składniki na średniej wielkości patelni i zagotowujemy. Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut i ściągamy z palnika.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
BAKLAVA:
1. 200g orzechów włoskich przekładamy do blendera i rozdrabniamy na mąkę, a pozostałe 25g ręcznie siekamy na większe kawałki. Orzechy łączymy z cynamonem i erytrolem – to nasze wypełnienie.
2. Arkusze ciasta filo kroimy na pół, tak by uzyskać 14 arkuszy tego samego rozmiaru, przykrywamy je lekko wilgotnym ręcznikiem, aby nie wyschły.
Dno i boki formy natłuszczamy masłem. Pierwszy arkusz filo umieszczamy na dnie formy i obficie smarujemy wierzch stopionym masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Powtarzamy tę czynność, aż będziemy mieć 4 arkusze filo dolnej warstwy.
3. 1/3 część nadzienia orzechowego równomiernie rozsypujemy na arkuszu. Przykrywamy 2 arkuszami filo, natłuszczając wierzch każdego z nich stopionym masłem. Ponownie rozkładamy 1/3 nadzienia i przykrywamy 2 arkuszami filo, każdy natłuszczając stopionym masłem. Rozkładamy ostatnią 1/3 nadzienia i kładziemy na wierzch 6 arkuszy filo, natłuszczając wierzch każdej warstwy stopionym masłem.
4. Baklavę odstawiamy w temperaturze pokojowej na 10-20 minut. Za pomocą ostrego noża kroimy baklavę w diamentowe kształty lub trójkąty. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 45 minut.
5. Gdy baklava będzie gotowa i gorąca, polewamy ją przygotowanym syropem i posypujemy posiekanymi pistacjami. Studzimy ją 3-4 godziny. Możemy przechowywać ją w lodówce lub poza nią przykrytą folią spożywczą.
Smacznego!

Dodaj komentarz