Ciasto Delicja na spodzie makowo-kokosowym

     To ciasto nieodłącznie kojarzy mi się ze Świętami Wielkanocnymi. Moja mama zawsze je wtedy robiła. Kokosowo-makowy spód jest niezwykle lekki, masa nie jest mdła dzięki ananasom i galaretce a delicje dodają finezji temu ciastu. Koniecznie wypróbujcie :)


Składniki na ciasto:
  • 200 g cukru
  • 9 białek
  • 200 g maku
  • 200 g kokosu
Składniki na krem:
  • pół litra mleka
  • 9 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • cały budyń śmietankowy i kopiata łyżka z drugiego
  • 200 g masła
  • puszka ananasów
  • 1 galaretka cytrynowa (rozpuszczona w połowie szklanki wody)
 plus:
  • 2 galaretki na wierzch  (rozpuszczone w 3 szklankach wody)
  • duża paczka delicji
  • sok z ananasów (opcjonalnie alkohol)


Wykonanie:

Ubijamy białka dodając po trochu cukier. Po ubiciu dodajemy kokos oraz mak i dokładnie mieszamy.  Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20-30 minut do zrumienienia.

Żółtka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy budynie i ok. 1/3 szklanki mleka. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem.

Resztę mleka zagotowujemy i dolewamy nasze żółtka z budyniami. Gotujemy tak jak budyń do zgęstnienia.

Ucieramy masło i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Na końcu łączymy z zimną ale płynną galaretką rozpuszczoną w połowie szklanki wody.

Ananasy kroimy w kosteczkę i dobrze odsączone łączymy z kremem.

Na wystudzone ciasto wykładamy krem a na wierzch układamy delicje maczane w soku z ananasów (opcjonalnie z dodatkiem alkoholu).

Na delicje wylewamy lekko ścięte galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wody.

Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.



Komentarze