Sernik wiedeński z nutą wanilii
Serniki Pieczone

Sernik wiedeński z nutą wanilii

Sernik wiedeński jest królową wśród serników. Jest on pyszny, bardzo prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Na pewno warto wypróbować przepis! 🙂

Składniki i przepis na sernik wiedeński z nutą wanilii:

  • 1kg twarogu z wiaderka firmy Piątnica
  • 8 jajek
  • 200g drobnego cukru
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • parę kropel ekstraktu waniliowgo
  • 1 łyżką mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g masła

Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki parę godzin wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. Masło rozpuszczamy i studzimy, dodajemy je do twarogu i miksujemy przez chwilę na niskich obrotach. Następnie dodajemy przesiane mąki i dokładnie mieszamy.
Jajka umieszczamy w misie miksera, a następnie dodajemy cukier, cukier z prawdziwą wanilią oraz ekstrakt waniliowy. Ubijamy na najwyższych obrotach przez około 10 minut, do momentu aż masa będzie puszysta i zwiększy swoją objętość wielokrotnie. Dodajemy 1/4 części masy jajecznej do twarogu, aby rozluźnić masę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część jajek i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką. Masa będzie bardzo rzadka, ale nie ma co się przejmować. Przelewamy masę do tortownicy o średnicy 28cm wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni. Na dno piekarnika wstawiamy keksówkę z gorącą wodą, ponieważ sernik musi się piec z parą wodną. Pieczemy przez około 100 minut. Ciasto bardzo mocno wyrasta podczas pieczenia, a po wyciągnięciu z piekarnika równo opada, dlatego nie możemy go piec w mniejszej tortownicy, ewentualnie boki tortownicy możemy wyłożyć papierem do pieczenia wyżej niż brzegi tortownicy.

Sernik wiedeński z nutą wanilii

Sernik wiedeński z nutą wanilii Sernik wiedeński z nutą wanilii Sernik wiedeński z nutą waniliimo

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

3 Comments

  1. Zrobiłem już z 10 ciast z Twoich przepisów, kilka oczywiście mi nie wyszło tak jakbym chciał, jestem bardzo początkujący jeśli chodzi o wyroby cukiernicze, ale dzięki Twojemu blogowi naprawdę mi się to spodobało i będę próbował kolejnych przepisów.

    Bardzo dziękuję i czekam na kolejne wpisy na blogu.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *