Sernik wiedeński jest królową wśród serników. Jest on pyszny, bardzo prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Na pewno warto wypróbować przepis! 🙂
Składniki i przepis na sernik wiedeński z nutą wanilii:
- 1kg twarogu z wiaderka firmy Piątnica
- 8 jajek
- 200g drobnego cukru
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- parę kropel ekstraktu waniliowgo
- 1 łyżką mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200g masła
Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki parę godzin wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. Masło rozpuszczamy i studzimy, dodajemy je do twarogu i miksujemy przez chwilę na niskich obrotach. Następnie dodajemy przesiane mąki i dokładnie mieszamy.
Jajka umieszczamy w misie miksera, a następnie dodajemy cukier, cukier z prawdziwą wanilią oraz ekstrakt waniliowy. Ubijamy na najwyższych obrotach przez około 10 minut, do momentu aż masa będzie puszysta i zwiększy swoją objętość wielokrotnie. Dodajemy 1/4 części masy jajecznej do twarogu, aby rozluźnić masę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część jajek i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką. Masa będzie bardzo rzadka, ale nie ma co się przejmować. Przelewamy masę do tortownicy o średnicy 28cm wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni. Na dno piekarnika wstawiamy keksówkę z gorącą wodą, ponieważ sernik musi się piec z parą wodną. Pieczemy przez około 100 minut. Ciasto bardzo mocno wyrasta podczas pieczenia, a po wyciągnięciu z piekarnika równo opada, dlatego nie możemy go piec w mniejszej tortownicy, ewentualnie boki tortownicy możemy wyłożyć papierem do pieczenia wyżej niż brzegi tortownicy.
Zrobiłem serniczek i wychodzi mega puszysty i delikatny, chyba to będzie mój ulubiony z serników 🙂
Zrobiłem już z 10 ciast z Twoich przepisów, kilka oczywiście mi nie wyszło tak jakbym chciał, jestem bardzo początkujący jeśli chodzi o wyroby cukiernicze, ale dzięki Twojemu blogowi naprawdę mi się to spodobało i będę próbował kolejnych przepisów.
Bardzo dziękuję i czekam na kolejne wpisy na blogu.
Pozdrawiam
Super, bardzo się z tego powodu cieszę 🙂 Kolejny wpis pojawi się w weekend, prawdopodobnie ciasto czekoladowe 🙂