Mini babeczki wielkanocne

okragle-ciasta-z-kolorowymi-jajkami


Dziś mam dla Was wielkanocne słodkości, ale podane nieco inaczej, czyli w wersji mini. W takiej wersji można upiec prawie wszystkie ciasta. Mini babeczki wielkanocne przygotowałam na bazie bardzo prostego ciasta ucieranego. Są dziecinnie proste do zrobienia, więc dzieci na pewno z przyjemnością Wam w tym pomogą.

Kulinarne inspiracje


Na blogu znajdziecie także inne wielkanocne ciacha:





Mini babeczki wielkanocne

Czas przygotowania: 50 minut
Proporcje na 12 babeczek 
Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej 550
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka  domowego cukru waniliowego
  • cukier puder

Wykonanie:

Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dodajemy mąki, tłuszcz i proszek do pieczenia, cały czas delikatnie mieszając ciasto. 
Ciasto delikatnie przelewamy do silikonowej foremki na mini babeczki i pieczemy około 25-30 minut. Po 10 minutach babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy je na kratce.
Gdy babeczki całkiem przestygną posypujemy je cukrem pudrem.
Z mojej foremki wychodzą babeczki o wysokości 4 cm i średnicy 6 cm.












Komentarze