Pieczona biała kiełbasa w marynacie miodowo-musztardowej To moja propozycja na świąteczny obiad. Prosta, szybka w przygotowaniu i naprawdę smaczna. Tak przygotowaną białą kiełbasę możecie śmiało podawać nie tylko na święta wielkanocne. W czym tkwi sekret jej smaku? W prostej miodowo-musztardowej marynacie, którą smarujemy kiełbasę przed pieczeniem. Dodatkiem i przysłowiową kropką nad „i” są małe pomidorki. Spróbujcie. Tak przygotowana kiełbasa posmakuje nawet tym, którzy stronią od jej gotowanej wersji. Doskonałym przykładem jest tu moja mama 😉 Za gotowaną białą kiełbasą nie przepada, a pieczona wersja bardzo jej smakuje.
Pieczoną białą kiełbasę możecie przygotować również na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Ja użyłam gotowych foremek do pieczenia Stella – prosta i szybka wersja. Oszczędzam czas i … nie trzeba nic myć 😉
Składniki:
-
480 g kiełbasy białej wieprzowej parzonej
-
10 małych pomidorków
-
pół dużej cebuli
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
2 czubate łyżeczki musztardy z zielonym pieprzem lub innej + pieprz do smaku
-
2 łyżeczki płynnego miodu np. Wrzosowego
-
sól do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Białą kiełbasę nacinamy z dwóch stron (jak kiełbasę na rożnie). Układamy wraz z małymi pomidorkami w foremce do pieczenia Stella. Dodajemy pokrojoną cebulę.
W miseczce mieszamy 2 łyżki oliwy z oliwek z miodem, musztardą i przyprawami. Tak powstałą „marynatą” grubo smarujemy nasze kiełbasy. Na koniec dodatkowo skrapiamy wszystko łyżką oliwy.
Wszystko wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut.
Smacznego