Pieczona biała kiełbasa w marynacie miodowo-musztardowej

Pieczona biała kiełbasa w marynacie miodowo-musztardowej To moja propozycja na świąteczny obiad. Prosta, szybka w przygotowaniu i naprawdę smaczna. Tak przygotowaną białą kiełbasę możecie śmiało podawać nie tylko na święta wielkanocne. W czym tkwi sekret jej smaku? W prostej miodowo-musztardowej marynacie, którą smarujemy kiełbasę przed pieczeniem. Dodatkiem i przysłowiową kropką nad „i” są małe pomidorki. Spróbujcie. Tak przygotowana kiełbasa posmakuje nawet tym, którzy stronią od jej gotowanej wersji. Doskonałym przykładem jest tu moja mama 😉 Za gotowaną białą kiełbasą nie przepada, a pieczona wersja bardzo jej smakuje.

Pieczoną białą kiełbasę możecie przygotować również na blaszce lub  w naczyniu żaroodpornym. Ja użyłam gotowych foremek do pieczenia Stella – prosta i szybka wersja. Oszczędzam czas i … nie trzeba nic myć 😉

Składniki:

  • 480 g kiełbasy białej wieprzowej parzonej

  • 10 małych pomidorków

  • pół dużej cebuli

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 czubate łyżeczki musztardy z zielonym pieprzem lub innej + pieprz do smaku

  • 2 łyżeczki płynnego miodu np. Wrzosowego

  • sól do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Białą kiełbasę nacinamy z dwóch stron (jak kiełbasę na rożnie). Układamy wraz z małymi pomidorkami w foremce do pieczenia Stella. Dodajemy pokrojoną cebulę.

W miseczce mieszamy 2 łyżki oliwy z oliwek z miodem, musztardą i przyprawami. Tak powstałą „marynatą” grubo smarujemy nasze kiełbasy. Na koniec dodatkowo skrapiamy wszystko łyżką oliwy.

Wszystko wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz