Rolada serowa z mięsem mielonym i jajkiem na twardo

Rolada serowa od lat niezmiennie kojarzy mi się z okresem świątecznym. Pojawia się u nas dwa razy do roku – na Wielkanoc i na Boże Narodzenie. Aby nie było nudno, co jakiś czas dbamy o zmianę dodatków. Jest więc raz z mięsem mielonym, raz z kurczakiem i pieczarkami, raz z polędwiczką lub tak jak w poniższym przypadku wzbogacona o dodatek jajek na twardo. Z czym by jej jednak nie podać, zawsze smakuje tak samo wyśmienicie.

  • 6 jajek
  • 300 g sera gouda, startego na tarce
  • 6 łyżek majonezu kieleckiego
  • ok. 600 g mięsa mielonego
  • 2 jajka do farszu
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 5-6 jajek ugotowanych na twardo

Jajka ubijamy na jasną pianę. Dodajemy drobno starty ser żółty oraz majonez, mieszamy. Wylewamy na wyłożoną lekko natłuszczonym papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do  190-200 stopni na około 15 minut.

Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy 2 jajka, około 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy.

Upieczone i lekko przestudzone ciasto serowe umieszczamy na blacie papierem do góry. Ostrożnie go zdejmujemy. Nakładamy farsz mięsny. Wzdłuż dłuższego boku układamy ugotowane na twardo jajka. Zwijamy roladę. Owijamy ją papierem do pieczenia. Ostrożnie przenosimy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika, tym razem na około 45 minut.

Kroimy po przestudzeniu