Rogaliki bananowo-orzechowe

Mini rogaliki na jeden kęs wykonane z ciasta półkruchego z dodatkiem mielonych orzechów włoskich oraz puree bananowego, oblane polewą z gorzkiej czekolady. Bez nadzienia. Mają bananowy smak z wyczuwalną orzechową nutą. Słodkie banany świetnie się komponuje z goryczką orzechów włoskich.
Jest to też znakomity pomysł na wykorzystanie zleżałych, czerniejących bananów.
Pyszne, chrupiące rogaliki których jedzenie mega wciąga! Idealne do codziennej kawy lub herbaty...




Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • ok. 30-35 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki 30%




Wykonanie:

Banany obieramy i rozgniatamy widelcem lub blendujemy na gładkie puree.


Na stolnicy mieszamy mąkę pszenną przesianą przez sito ze zmielonymi orzechami włoskimi, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła, całe jajko oraz puree bananowe.


Zagniatamy ciasto, aż będzie sprężyste. Gdy lepi się nam ono do rąk podsypujemy mąką pszenną.


Ciasto dzielimy na osiem części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki.


Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal.


Zaklejamy oba rogi.


Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-18 min.
Studzimy na kratce.


Polewa:
Do czekolady gorzkiej dodajemy śmietankę kremówkę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Rozpuszczoną czekoladą polewamy wystudzone rogaliki.








Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny