Rolada szpinakowa z cytrynowym serem

Rolada szpinakowa na słodko... z masą sernikową o smaku cytrynowym. Ciasto biszkoptowe o pięknym, zielonym kolorze z dodatkiem rozmrożonego i rozdrobnionego szpinaku, nadziane masą serową z półtłustego sera twarogowego z dodatkiem soku oraz skórki z cytryny. Pyszne ciacho o orzeźwiającym smaku, które je się z przyjemnością. Szpinak nie jest w ogóle wyczuwalny, a całość smakuje jak cytrynowy sernik na zimno.
Taka rolada świetnie się prezentuje się na stole i przyciąga uwagę gości...





Składniki:

Ciasto:
  • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 5 jajek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 500 g sera białego półtłustego (w kostce)
  • 70 g masła
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny (lub więcej)



Wykonanie:

Ciasto:
Szpinak rozmrażamy na sitku, a następnie porządnie wysikamy w dłoniach z nadmiaru wody.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy odciśnięty szpinak. Mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników.
Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary ok. 30 x 40 cm). 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20-25 min.

Następnie jeszcze gorące ciasto przekładamy na lekko wilgotną ściereczkę, odwracając go i delikatnie ścigamy papier na którym się piekło. Zwijamy ciasto razem z wilgotną ściereczką w rulon i pozostawiamy tak do ostygnięcia.


Nadzienie:
Cytrynę sparzymy wrzątkiem i dokładnie osuszamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

Ser blendujemy na gładką masę. Do sera dodajemy miękkie masło, cukier puder, cukier z wanilią i sok z cytryny. Dokładnie miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy. Masę próbujemy i w zależności od naszych preferencji możemy dodać więcej cukru pudru i/lub skórki z cytryny.


Rolada:
Wystudzone ciasto szpinakowe rozwijamy i równomiernie rozsmarowujemy na nim masę serową. Ponownie zwijamy w rulon i całość owijamy w folię spożywczą. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 godz., a najlepiej na całą noc, aby rolada się uleżała.

Wierzch rolady możemy obsypać cukrem pudrem.






Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny