Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem Dziś dzielę się z Wami kolejnym przepisem na faszerowane jajka, tym razem w wersji z tuńczykiem. Przepisów na jajka faszerowane jest naprawdę wiele. Jedni przygotowują je w wersji klasycznej z majonezem lub chrzanem, inni dodają szynkę, a jeszcze inni wybierają wersję fit z awokado. Ja dziś polecam Wam prosty przepis na jajka faszerowane tuńczykiem. Szybkie i pyszne. Bo czasem nie trzeba nic więcej.

A jeśli szukacie innych inspiracji na jajka faszerowane, to spójrzcie na te propozycje:

Gdy przygotowujemy większą ilość faszerowanych jajek warto je przechowywać w lodówce przykryte folią spożywczą do żywności – ja wybieram folię Stella

Składniki:

  • 3 jajka

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach

  • 2 łyżki naturalnego jogurtu

  • 1 płaska łyżka majonezu

  • pieprz i sól do smaku

  • kiełki lub szczypiorek do podania

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na tardo. Kroimy na pół i wyciągamy z nich ostrożnie żółtka.

Żółtka przekładamy do miseczki, dodajemy odsączonego tuńczyka, jogurt i majonez. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy tworząc pastę.

Uwaga! Z podanych składników wyjdzie farszu na nadzianie około 10-12 połówek jajek. Jeśli chcemy wykorzystać cały farsz należy dogotować jajek. Resztę farszu można również wykorzystać w formie pasty na kanapki

W każdą połówkę jajka nakładamy nasz tuńczykowy farsz. Całość posypujemy kiełkami lub drobno posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz