wtorek, 7 kwietnia 2020

Udka kurczaka z piekarnika

Soczyste udka kurczaka z przypieczoną skórką.
Obtoczone w przyprawach, bardzo aromatyczne.

Można użyć rękawa do pieczenia lub zwykłej blaszki - 
Ja osobiście wolę pierwszą opcje :)
Zapraszam :)

Lista składników:
  • 5-6 udek/pałek z kurczaka
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1-2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę)

Przygotowujemy marynatę : mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy łącznie z olejem, czosnkiem i ketchupem.
Mięsko myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą.
Udka wkładamy do rękawa ( następnie całość kładziemy w naczyniu żaroodpornym) lub wykładamy na blaszkę do pieczenia ( w tym wypadku przykrywamy folią aluminiową).


Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180^C na 45 minut.
Po upływie tego czasu  rozcinamy rękaw do pieczenia lub zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 10 minut lub do uzyskania chrupiącej skórki.

U mnie na obiad pałki kurczaka podane z ryżem i groszkiem :)


Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz