Ryż z jabłkiem i wiśniami Dziś zapraszam Was na kolejną pyszną propozycję z ryżem w roli głównej. Zapewne wiele osób próbowało już ryżu z jabłkami i cynamonem. Ja dziś wzbogaciłam, to proste danie o dodatek wiśni z syropu. Wyszło jeszcze pyszniej. Prosty, szybki i niebywale smaczny ryż z jabłkami i wiśniami, to idealna propozycja zarówno na obiad (w wersji na słodko), jak i kolację. Takie danie można przygotować dosłownie w kilka chwil. Zwłaszcza, jeśli została Wam porcja ugotowanego ryżu. Spróbujcie. Pamiętajcie, że często w prostocie tkwi siła 😉
Składniki:
- 1 sitko ugotowanego ryżu – – użyłam basmati Karoon
- 2 jabłka
- 2 szczypty cukru (lub do smaku, zależy od słodkości jabłek)
- 2-3 szczypty cynamonu
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżki śmietanki 30% (można pominąć, ale fajnie wzbogaca smak)
- 1 puszka wiśni w syropie
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy nasze starte jabłka, doprawiamy je cynamonem i cukrem. Chwile smażymy, mieszając.
Następnie dodajemy nasz ugotowany ryż. Mieszamy i smażymy całość jeszcze z 2-3 minuty. Następnie dodajemy 1-2 łyżki śmietanki (można pominąć), mieszamy. Pod koniec dodajemy odsączone z syropu wiśnie (ja część wiśni kroję na pół). Mieszamy, chwilę smażymy i podajemy.
Smacznego