Sernik pomarańczowy

Świąteczny sernik pomarańczowy

Z czym kojarzą Wam się Święta, bo mi z sernikiem. Tym razem do przygotowania mojego sernika wykorzystałam sok z pomarańczy i skórkę kandyzowaną. Wiem, że pomarańcze kojarzą się bardziej z Bożym Narodzeniem. Ale teraz te soczyste owoce dostępne są przez cały rok, więc dlaczego nie wykorzystać tego cudownego smaku J. Proponuję więc wam Przepis na świąteczny sernik z nutą pomarańczy, domowym cukrem waniliowym i słodkimi kandyzowanymi skórkami pomarańczowymi. Ten sernik najlepiej smakuje po 2 dniach od upieczenia. Nuta pomarańczy dodaje mu cudownego smaku.

Przepisy na najlepsze serniki znajdziecie tutaj.

Polecam Wam Przepis na świąteczny sernik pomarańczowy:

Składniki na dużą blachę Świątecznego sernika pomarańczowego:

1 kg twarogu sernikowego z wiaderka,
9 szt jajek
125 g masła lub margaryny,
2 szkl. cukru,
6 łyżek domowego cukru waniliowego,
2 budynie śmietankowe 2 x 40 g,
3/4 szkl. oleju,
1/2 szkl. soku pomarańczowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 ½ szkl. mąki,
1 opakowanie krojonej skórki pomarańczowej
1 małe opakowanie kropelek czekoladowych
rozpuszczona gorzka czekolada, można dodać 1-2 łyżki śmietany
szklanka ma poj. 250 ml

Jak zrobić lukier najszybszym sposobem?  Najszybciej i najłatwiej lukier przygotowuje się wsypując do szklanki – 1/2 szkl. cukru pudru +1-2 łyżki wody + jeśli chcemy mieć kolorowy lukier to dodajemy barwniki spożywcze. Gdy skończy się jedna porcja lukru, przygotowuję kolejną. Ja tym razem zamiast wody dodałam kilka łyżek soku z pomarańczy, w ten sposób powstał pyszny lukier o smaku pomarańczowym.

Jak zrobić ciasto na spód sernika:

Rozpuszczamy w rondelku masło lub margarynę, studzimy, dodajemy 3 żółtka, 1 ½ szkl. mąki, 3 łyżki cukru, 2 łyżki domowego cukru waniliowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno podłużnej formy.
Masa białkowa: w wysokim pojemniku ubijamy 9 białek  na sztywno z 1,5 szkl. cukru.
Masa serowa: Do misy robota przekładamy sernik z wiaderka, dodajemy 6 żółtek, 4 łyżki domowego cukru waniliowego, wsypujemy 2 suche budynie śmietankowe, wlewamy olej i sok pomarańczowy i dokładnie miksujemy. Ostrożnie dodajemy ubite białka i mieszamy masę serową łyżką. Przekładamy całość do podłużnej formy wyłożonej ciastem i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy sernik 50 minut w temp. 200 stopni C. Gdy ciasto będzie upieczone, temp. zmniejszamy do 50 stopni C, włączamy termoobieg, trzymamy ciasto w piekarniku około 1 godz. Dla ozdoby przestudzony sernik smarujemy nierównomiernie rozpuszczoną gorzką czekoladą, luki skrapiamy lukrem pomarańczowym, całość posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i kropelkami czekoladowymi. Wesołych Świąt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Sernik pomarańczowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *