kwietnia 06, 2020

Czekoladowy mazurek z solonymi orzechami



Składniki:
(blaszka o średnicy 25 cm.)

Spód

  • 200 g. maki pszennej
  • 80 g. masła
  • 2 żółtka
  • 60 g. cukru pudru
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Nadzienie
  • 300 g. śmietanki 30%
  • 50 g. gorzkiej czekolady
  • 100 g. białej czekolady
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 120 g. orzeszków ziemnych solonych
Do dekoracji
  • garść orzeszków ziemnych solonych
  • czekoladowe jajeczka
  • kostki czekolady

Mąkę wymieszaj z kakao i cukrem pudrem. Przesyp na stolnicę, dodaj masło i siekaj nożem, aż zostaną małe grudki masła. Dodaj żółtka i jogurt, zagnieć ciasto rękami. Rozwałkuj cienko i wylep ciastem dno i brzegi formy. Spód nakłuj widelcem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz 20 minut. Jeśli ciasto będzie rosnąć, otwórz drzwiczki piekarnika i przekłuj spód widelcem. Spód pozostaw w formie i odstaw do wystygnięcia.

Orzeszki zmiel w malakserze, ale niezbyt drobno. 
Śmietankę zagotuj. Wrzuć do niej posiekane obie czekolady i mieszaj tak długo, aż czekolada całkiem się rozpuści. Jeżeli potrzeba podgrzej jeszcze troszkę. Po rozpuszczeniu się czekolady wsyp mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Dodaj orzeszki. Przestudź masę.

Czekoladowo-orzechową masę wylej na upieczony spód i ozdób kostkami czekolady i jajeczkami z czekolady.
Odstaw w chłodne miejsce na minimum 8 godzin.







5 komentarzy:

  1. Cudny😍 mam figi suszone i sól morską, sądzisz że sprawdzą się smakowo jako zamiennik fistaszków które odpadają że względów alergicznych? Pozdrawiam😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że na pewno się sprawdzą. To świetny pomysł! ❤😊

      Usuń
  2. Kiedyś robiłam i w tym roku też robię jest przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym mogę zastąpić mleko w proszku?

    OdpowiedzUsuń